52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Qui era en Josep Comas i Solà?

CC Vil·la Urània
17/12/2018
  • Ciència i tecnologia
  • Divulgació
  • Rutes i visites

Observant l'Univers des del barri del Farró

Josep Comas i Solà va néixer a Barcelona el 17 de desembre de 1868. Llicenciat en ciències fisicomatemàtiques l'any 1889, es va convertir en impulsor de l'astronomia moderna a Catalunya. Va dirigir l'Observatori Fabra des de la seva creació, el Servei d'Astronomia de la Generalitat durant la República i va fundar la Sociedad Astronómica de España, però sobretot destaca per l'esperit divulgatiu que el va guiar tota la vida.

Com no podia ser d'altra manera, Urània, la musa de l'astronomia, va donar nom a la casa on l'astrònom va instal·lar-se l'any 1899. El terrat de l'edifici que la família de Comas i Solà utilitzava com a habitatge habitual, situat al barri del Farró i envoltat d'un petit jardí, es va convertir en observatori astronòmic. Des d'aquí es va passar hores amb la vista clavada al cel amb el seu telescopi de 156 mm, descobrint estrelles, asteroides, i cometes (algun dels quals va ser batejat amb el seu nom, Barcelona o Hispania), l'atmosfera del satèl·lit més gran de Saturn, Tità, o publicant l'Atles fotogràfic de la Zona Eclíptica.

L'afany per compartir els coneixements amb el gran públic, el va portar a escriure centenars d'articles a La Vanguardia publicats setmanalment o a donar la casa a l'Ajuntament com a observatori popular quan va morir el 2 de desembre de 1937, que anys després es va convertir en el CC Vil·la Urània. L'equipament, situat al carrer de Saragossa, i les associacions Aster, membre de la Federació d'entitats de l'equipament, i Astra organitzen periòdicament observacions de la lluna, planetes i fenòmens astronòmics seguint les petjades de Comas i Solà.

Per celebrar el 150è aniversari del seu naixement, el CC Vil·la Urània ha preparat una jornada en el seu record que consta d'una xerrada per part el dr Carles Puig i Pla explicant el vessant més divulgativa d'aquest científic català Josep Comas i Solà o com popularitzar la ciència (17/12/2018 – 19.00 h). Un cop acabada la presentació, s'obrirà l'espai expositiu permanent que hi ha al soterrani de l'edifici, on Comas i Solà tenia l'estudi de fotografia i magatzem i que actualment alberga diversos panels explicatius, un audiovisual, nombroses fotografies i un aparell astronòmic cedit per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, que es renova cada trimestre.

L'espai es pot contemplar durant les visites mensuals que organitza el centre o bé a les visites guiades per a grups que cal concertar prèviament amb el CC Vil·la Urània.

Activitats relacionades