52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Societat contemporània: de la crònica a la postveritat

CC Casa Golferichs
04, 18/02, 03 i 17/03/2020
  • Ciències socials

Aquestes propostes ja han passat

El CC Golferichs parla del rigor en l'era de la informació

El cicle de debats Societat contemporània que, des del CC Golferichs, analitza diversos temes candents de la col·lectivitat humana actual obre, aquest hivern, una nova ronda de xerrades. Els quatre col·loquis que tindran lloc entre febrer i març volen debatre entorn els mitjans de comunicació i el paper del periodisme avui en dia, de la distinció entre realitat i ficció, de la confiança en les fonts d'informació o de la creació de relats alternatius.
 
 
Literatura i informació: història d'un antagonisme
04/02 – 19.00 h
La literatura necessita la informació per desenvolupar-se com a tal, però ha de mantenir-hi certa distància si no ens trobem davant de periodisme, de relats històrics o de l'escriptura d'una enciclopèdia, sense anar més lluny. En Borja Bagunyà, professor de Teoria Literària a la UB i cofundador de l'Escola Bloom de pensament literari, fa un repàs des del ‘cronista d'una època' Honoré de Balzac fins al centenar de pàgines de notes al peu de Foster Wallace, passant per Melville i Joyce, explorant la relació que l'art literari i les dades, els documents i l'erudició.
 
 
Desemmascarant l'autenticitat: la representació literària de la personalitat
18/02 – 19.00 h
Sovint, la literatura explica històries d'impostors que desmenteixen algunes de les creences més populars sobre qui som i què ens defineix. Què sabem els uns dels altres? I per mitjà de quines informacions, de quines representacions? D'aquesta manera, múltiples exemples literaris permeten pensar com es construeix una identitat que no és altra cosa que una ficció ideològica o cultural. A càrrec d'Àlex Matas Pons, escriptor.
 
 
Les relacions Catalunya-Espanya vistes a través dels mitjans de Madrid i Barcelona
03/03 – 19.00 h
Antoni Bassas, periodista, mostra una realitat i dos mitjans de comunicació, analitzant el paper dels mitjans de comunicació en la representació d'una realitat social i política, en aquest cas, centrant-se en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Posant el focus en la importància del reconeixement de la realitat plurinacional espanyola com a desllorigador del conflicte polític.
 
 
La veriat també té una història
17/03 – 19.00 h
Els grecs definien la veritat com allò que és evident, el que no es pot amagar. Entre el concepte alétheia encunyat per primer cop en el segle VI aC i la postveritat actual, hi ha un llarg recorregut segons la definició que s'ha anat donant a la veritat al llarg del temps. El dr. Ferran Sáez Mateu, escriptor i professor titular de filosofia a Blanquerna-Universitat Ramon Llull, recorre el context cultural que ha propiciat l'aparició de les fake news o la creació de relats llençats a l'opinió pública independentment de la realitat.
 
 
L'accés a les conferències és gratuït i no cal fer reserva prèvia. Podeu recollir l'entrada quinze minuts abans de començar, per ordre d'arribada. Si no heu pogut assistir a les xerrades, sempre podeu recuperar el què s'hi ha dit accedint als canals de YouTube i a iVoxx de l'equipament de l'Eixample.

Activitats relacionades