52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Txernòbil: la ciutat del silenci

CC Josep Maria Trias i Peitx i CC Can Deu
Del 03/09 al 30/11/2018
  • Art i exposicions

Aquestes propostes ja han passat

Jorge Franganillo s'endinsa en l'abandonada Prípiat

Era el primer dissabte de primavera a la ciutat de Prípiat, Ucraïna. Un dissabte com qualsevol altre, amb les activitats habituals d'un cap de setmana normal i corrent. Els prop de 50.000 veïns poc es podien imaginar el canvi radical de vida que els esperava al cap de poques hores.

El 26 d'abril de 1986, el reactor 4 de la central nuclear de Txernòbil, que donava feina a bona part de la població de Prípiat, va patir un augment sobtat de potència i l'hidrogen acumulat dins el nucli va explotar a causa del sobreescalfament. Segons es va saber mesos més tard, l'accident nuclear va ser fruit d'unes proves de seguretat portades a terme pel personal del centre que no van poder controlar.

El diumenge 27, trenta hores després del desastre i en veure la dimensió de l'accident, els habitants de Prípiat, fundada el 1970 per allotjar precisament els treballadors de la central nuclear de Txernòbil, van ser obligats a abandonar la ciutat de manera precipitada, enduent-se només l'imprescindible. La localitat va quedar deserta per sempre més i els seus habitants mai no van poder tornar a casa ni recuperar cap de les seves pertinences. Van ser part dels 350.000 evacuats dins l'àrea directa afectada d'uns 155.000 km².

Els dirigents de l'URSS havien decidit amagar la magnitud dels fets, Ucraïna encara formava part de la Unió Soviètica i hi regia un control estricte de la informació. No va ser fins que es va detectar uns nivells de radioactivitat molt superiors a l'habitual en països com Suècia, Finlàndia o Alemanya que les autoritats soviètiques no van fer públic un breu comunicat admetent la notícia, tres dies després de l'accident.

El novembre de 2017, Jorge Franganillo, professor al departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual de la Universitat de Barcelona, va visitar Ucraïna i es va atansar fins a Prípiat. De la unió de dues de les seves aficions, la fotografia i els viatges, en va resultar aquesta exposició.

La mostra consta d'un seguit de fotografies en color de gran format i té caràcter itinerant. Es podrà visitar, entre altres espais, al CC Josep Maria Trias i Peitx des del 03/09 i fins al 05/10/2018 i al CC Can Deu entre el 01/10 i el 30/11/2018 (inauguració i xerrada: divendres 05/10 a les 19 h) amb entrada gratuïta en ambdós casos.

Les imatges exposades mostren una ciutat fantasma on la natura es va menjant dia a dia carrers i edificis. Espais com el parc d'atraccions, restaurants, escoles o gimnasos, que en condicions normals bullirien d'activitat atapeïts de persones de totes les edats, ara es mostren en silenci, sense vida i fan palès com tot es va aturar aquell fatídic dissabte d'abril.

Activitats relacionades