52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Vols conèixer el CC La Sagrera «La Barraca»?

CC La Sagrera
1982 - 2022
  • Divulgació

Fem memòria dels primers equipaments de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona

Una història que comença amb un 'The End'
Un antic cinema de reestrenes en què tantes famílies de la Sagrera passaven les tardes del cap de setmana va tancar als anys setanta. Però el 'The End' de l'última pel·lícula que es va projectar va ser el principi d'una nova història: després de quatre anys de reivindicacions veïnals, l'antic cinema, conegut amb el nom de La Barraca, va ser adquirit per l'Ajuntament i va donar lloc al CC La Sagrera, que torna a ser un punt de trobada del barri i un espai cultural amb ofertes per a tota la família.



 
Obre el cinema Imperial
Als anys vint del segle passat, l'empresari del cinema Joan Reverter, que ja explotava el Cinema Martinenc del Clot, va comprar un edifici al carrer de Martí Molins que havia estat una escola per a nois. L'any 1926, va inaugurar, al mateix espai que avui ocupa el CC La Sagrera, el cinema Imperial, que es convertiria en el més popular de la zona. Durant la Guerra Civil, el cinema va ser col·lectivitzat per la CNT, però al final del conflicte va tornar a les mans del seu propietari, que el març de 1939 el va reobrir amb la projecció de 39 esglaons, d'Alfred Hitchcock, i Estrictament confidencial, de Frank Capra. El cinema obria només els dissabtes, diumenges i festius i oferia sessions dobles de reestrena, i de vegades triples. Tot i que seguia anomenant-se Imperial, els veïns el coneixien popularment com «La Barraca». L'Imperial era el típic cinema de barri, però a principis dels anys setanta el negoci va anar minvant fins que, el 1974, la sala va tancar les portes.

 
Una campanya per aconseguir un ateneu
Després del tancament, els veïns del carrer de Martí Molins van llançar una campanya reivindicativa demanant que el local es convertís en un ateneu popular. La campanya va continuar durant els quatre anys següents i va comptar amb el suport de l'Associació de Veïns de la Sagrera i del Secretariat del Congrés de Cultura Catalana. En resposta a les peticions dels veïns, l'Ajuntament va acabar comprant l'edifici l'any 1978 i va començar a estudiar una reforma possible per convertir-lo en un equipament per al barri. Els estudis van concloure que, davant de les dificultats per adaptar l'edifici existent, era preferible enderrocar l'antic cinema, operació que es va dur a terme el 1981.

 
Un centre cívic... amb sostre de barraca
El novembre de 1982, el llavors alcalde Narcís Serra inaugurava el nou CC La Sagrera, coincidint amb la festa major del barri. L'equipament és un edifici de tres plantes de l'arquitecte Juanjo Lahuerta, que va voler evocar el nom popular que tenia l'espai amb un sostre de claraboia, que no només dóna llum sinó que, amb el doble vessant, recorda el sostre d'una barraca valenciana. Avui, l'equipament és conegut com a CC La Sagrera - La Barraca i té com a objectiu principal promoure el desenvolupament cultural i la vida associativa del barri. A més de serveis adreçats a la formació, tallers, exposicions i tasques de suport a les entitats del barri, el centre cívic fa una aposta decidida pel foment de la creació oferint un espai d'assaig per a grups de teatre, dansa i música.

Activitats relacionades