52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Vols descobrir el CC Sant Martí?
Fem memòria dels primers equipaments de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
La casa comuna de Sant Martí
Tot i que algú va batejar aquest edifici de set plantes amb el nom de Gaudí, l’estil arquitectònic de l’immoble on hi ha el CC Sant Martí té poc a veure amb l’estètica de l’arquitecte de Reus. L’austeritat i la manca de guarniments de les seves formes són les característiques més visibles d’un edifici construït per a l’ús de la secció femenina de la Falange. Des dels anys vuitanta acull un centre cívic que no perd de vista els més joves, però també és la seu de diverses entitats i equipaments del barri, que hi han trobat una casa comuna.
El Gaudí racionalista
Racionalista i funcional, l’edifici que acull el CC Sant Martí es va construir a finals dels anys seixanta, dins d’un programa de construccions amb el qual l’Obra Sindical del Hogar celebrava els «25 años de paz». L’immoble havia de servir com a residència per a les funcionàries de la secció femenina de la Falange, i es va batejar com a Residència Gaudí. És per aquest motiu que, encara avui, el bloc es coneix amb el nom d’Edifici Gaudí. L’edifici va quedar sense ús l’any 1977, i aleshores la propietat va ser transferida al Ministeri de Cultura.
Un centre pilot
El 1977 l’Ajuntament de Barcelona buscava un local per instal·lar-hi un Centre Pilot de Serveis Socials, i va aconseguir que el Ministeri de Cultura li cedís l’ús de l’Edifici Gaudí. Però, tot i l’arribada del Centre de Serveis Socials, bona part de l’immoble seguia buit. És per això que els veïns i les veïnes del barri —entre ells, els pares i mares de l’únic parvulari que hi havia, que va haver de tancar per manca d’espai, conjuntament amb l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals i altres entitats— el van ocupar per reivindicar-ne l’ús públic, i s’hi van començar a fer activitats socials, educatives i culturals i a reclamar la creació d’una escola bressol i una escola d’adults, entre altres equipaments. Mentre els veïns demanaven la creació de serveis i equipaments públics a l’edifici, l’Ajuntament en va aconseguir la titularitat el 1979.
Units per l’ensenyament
Una de les entitats més actives en la reivindicació d’aquest espai va ser l’Escola d’Adults de la Verneda - Sant Martí, un projecte que va unir voluntats i que va ser clau en el posterior desenvolupament de la coordinadora d’entitats VERN, formada l’any 1987. El 12 de desembre del 1982 s’inaugurava en una part de l’Edifici Gaudí el CC Sant Martí.
Joves, arts escèniques i intervencions artístiques
Els projectes que impliquen la població jove del barri i la dinamització del territori són algunes de les prioritats del CC Sant Martí, que, d’altra banda, ofereix, juntament amb l’Auditori Sant Martí de Provençals, una programació d’activitats per a tots els públics. Entre les propostes que han tingut ressò més enllà del districte, destaquen la mostra d’intervencions artístiques Perpetracions, que té caràcter anual, i també el festival d’estiu d’arts escèniques Mercateatre.
Activitats relacionades
-
Se n’han triat sis de producció artística i tres de comissariats
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:Fins al 31/12/2025 -
Aquí trobareu tots els perfils de Facebook, X, Instagram i YouTube
On:Xarxa dels Centres Cívics de BarcelonaQuan:Tot l'any -
S'hi documenten les dades per equipaments, districtes i diversos indicadors
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:2024