52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Vols saber quatre coses del CC Albareda?

CC Albareda
2012 - 2022
  • Divulgació

Amb motiu del desè aniversari de l'equipament

Centre Cultural Albareda
Al costat del Parc de les Tres Xemeneies, aquest equipament del Poble-sec excel·leix especialment en matèria musical: col·labora amb el BIS Festival o el Primavera Club, programa concerts, mescla música i poesia i, per donar suport a la creació musical, ofereix fins a vuit bucs d’assaig.


 
Música i tradició a les Hortes de Sant Bertran
Una zona agrícola de Barcelona que va ser de les últimes que es van urbanitzar a l’actual barri del Poble-sec, acull el Centre Cultural Albareda, que, com el carrer on està situat, amb el seu nom ret homenatge a l’arquitecte que va projectar el cementiri de Montjuïc. Aquí s’aixeca un equipament llargament reclamat pels veïns i veïnes, que té en la música i la cultura popular els seus puntals.

 
Una zona de fontades
Som en una zona de Barcelona que es coneixia amb el nom de les Hortes de Sant Bertran. El nom prové d’una antiga ermita que ja existia al segle XVI i que va quedar destruïda el 1808 durant la Guerra del Francès.

Aquest indret, ric en fonts, es va convertir entre el segle XVIII i principi del XX en una de les zones d’esbarjo preferides dels barcelonins i les barcelonines, que hi feien festes, excursions i, especialment, fontades.

 
Carrers amb noms propis
A principis del segle XIX, aquesta era encara una de les àrees de producció hortofructícola extramurs més importants de la ciutat, una part que havia quedat al marge de la urbanització de l’Eixample de Santa Madrona del Poble-sec.

Els camps eren propietat de famílies com els Mata, els Cabanes o els Vila i Vilà, llinatges que han acabat donant nom als carrers actuals del barri.

De fet, el carrer on som duu el nom d’un dels propietaris dels terrenys de la zona, Francesc Albareda i Gibert, tot i que després es va dedicar a Leandre Albareda i Petit (1852-1912), que va ser el projectista del Cementiri Nou de Montjuïc, inaugurat l’any 1883.

 
Del camp a la fàbrica
El 1880, aquesta àrea es va començar a urbanitzar i de seguida, per la proximitat del port, es va convertir en una zona industrial. Aquí es van instal·lar empreses com la Compañía Anónima de Tranvías de Barcelona, popularment coneguda com La Anónima.

El 1896, en uns terrenys del carrer de Carrera situats a tocar de l’actual Centre Cultural Albareda, La Anónima va crear fins i tot la seva pròpia central productora d’electricitat.

El solar on actualment hi ha l'equipament va estar durant molt de temps ocupat per una empresa que venia butà per als taxis.

 
Un equipament llargament reclamat
Les associacions de veïns reclamaven des de feia temps un equipament cultural al barri i, en resposta a les seves peticions, el desembre del 2012 es va inaugurar el Centre Cultural Albareda, situat en un edifici de nova planta.

El centre, projectat per Mas Arquitectes, té una superfície de 1.870 m2 repartits en cinc plantes, que acullen instal·lacions destinades al desenvolupament social i cultural del barri i de la cultura popular i tradicional dels seus habitants.

 
La música com a projecte singular
La música és l’eix transversal de la programació cultural del centre, que dóna suport a diversos grups, entitats de cultura popular i d’altres vinculades a la difusió i l’educació musical. A més, és un espai obert a projectes d’associacions i col·lectius del Poble-sec, així com a propostes i iniciatives ciutadanes, amb voluntat de promoure la vida associativa i la creació artística al barri.

Activitats relacionades