52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Baró de Viver

Aquest dinàmic equipament ofereix serveis al barri del Baró de Viver

El Baró de Viver és un centre molt dinàmic, amb una programació estable i variada d’activitats, cicles i tallers que promouen la participació i convivència veïnal. La nova seu va aconseguir el certificat LEED Platinum, el màxim guardó a la sostenibilitat d’edificis a nivell internacional. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Carrer Quito, 8-10
08030 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 10 a 14.30 h i de 16 a 21.30 h. 
Dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. 
Agost: tancat. 

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
92086004979

Una aposta pel medi ambient al barri del Baró de Viver
Un nucli de cases barates construïdes en els anys previs a l’Exposició Internacional del 1929 va donar origen a un barri que, des de la seva creació, no ha deixat de lluitar per millorar les condicions de vida dels seus habitants. Afectat per l’aluminosi, el Baró de Viver ha estat objecte d’un pla de reforma i d’un pla de barris que, a principis del 2015, ha permès reubicar el Centre Cívic Baró de Viver en un edifici nou i energèticament eficient, tota una aposta pel medi ambient.
 
Les cases barates del Baró
En els anys anteriors a l’Exposició Internacional del 1929, el Patronat de l’Habitació de Barcelona va edificar diversos grups de cases barates, entre les quals hi havia els prop de 350 habitatges que van ser l’origen del barri del Baró de Viver.
El nom d’aquest nucli projectat per l’arquitecte Xavier Turull correspon al títol nobiliari de l’alcalde de Barcelona entre els anys 1924 i 1930, Darius Rumeu Freixa.
L’any 1953 es va aprovar el Pla Comarcal, que qualificava els terrenys que envoltaven la zona com a aptes per a la instal·lació de mitjana i gran indústria. No eren bones notícies per a un barri que lluitava per deixar de ser marginal.
 
Un barri amb aluminosi
El nucli original d’habitatges es va completar el 1956 amb la construcció de 486 habitatges més que, com es va veure en anys posteriors, van resultar afectats d’aluminosi.
El 1977 es va fundar l’Associació de Veïns i Veïnes Pi i Margall, que, a partir del 1985, va començar a reclamar solucions per als problemes més urgents del barri.
Finalment, el 1986 es va aprovar un Pla Especial de Reforma Interior que preveia la substitució dels habitatges afectats d’aluminosi per nous polígons d’habitatges dissenyats per l’arquitecte Emili Donato Folch.
En els baixos d’un d’aquests nous edificis es va instal·lar de manera provisional el Centre Cívic Baró de Viver.
 
Una seu compartida
L’espai disponible de les instal·lacions del Centre Cívic no superava els 500 m2, i per això es va decidir construir un nou edifici en el marc de les actuacions previstes en el Pla de Barris Baró de Viver i Bon Pastor, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona a partir del 2009 amb l’objectiu de millorar les condicions socials i urbanístiques de la zona.
El nou Centre Cívic Baró de Viver es va inaugurar el 20 de març del 2015 i comparteix seu amb el Casal de Gent Gran de Baró de Viver. Cadascun compta amb espais propis per fer-hi tot tipus d’activitats, però comparteixen la sala d’actes.
 
Eficiència energètica
L’edifici, obra de l’estudi Territori 24 Arquitectura i Urbanisme SLP, ocupa 1.652 m2 construïts en una sola planta i es caracteritza per la seva eficiència energètica, amb la reducció del consum i l’aplicació de sistemes actius de generació d’energia. És el primer equipament sociocultural de l’estat que ha aconseguit el certificat LEED Platinum, el màxim guardó a la sostenibilitat d’edificis a nivell internacional.
L’immoble està envoltat d’una tanca vegetal que ofereix protecció tèrmica a l’estiu i redueix les necessitats energètiques de l’edifici, que s’ha construït amb materials reciclables i compta amb sistemes actius de generació d’energia.
El Centre Cívic Baró de Viver ofereix un ampli ventall de tallers, activitats culturals i projectes que pretenen fomentar els valors de convivència i el desenvolupament personal i comunitari del barri.