52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Besòs

Hi trobareu una Escola de Flamenc, residències artístiques i el festival (in)fusión flamenca

L’equipament del barri del Besòs ha consolidat el seu projecte a través d’una Escola de Flamenc, festivals de referència com (in)fusión flamenca, els espectacles de La Pinzellada Flamenca i diverses residències artístiques que promouen una mirada multidisciplinària sobre aquest gènere. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Rambla Prim, 87-89
08019 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 8 a 22 h. 
Dissabtes, de 10 a 14 h. 
Juliol: dissabtes tancat. 
Agost: de dilluns a divendres, de 9 a 14.30 h. 
Setembre: dissabtes tancat. 

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
93316140842

El patinet flamenc
Una escultura en forma de patinet gegant situada davant l’entrada de l’edifici ha acabat donant nom i personalitat al Centre Cívic Besòs, un equipament de nova planta que, a principis dels noranta, va començar a donar servei a un barri amb greus mancances. Gràcies en gran part al Centre Cívic, avui el Besòs viu intensament la cultura, i en especial el flamenc en totes les seves formes d’expressió.
 
Del camp a la gran ciutat
El territori de l’actual barri del Besòs i el Maresme correspon a uns terrenys regats per les séquies Madriguera i de la Verneda que antigament tenien ús agrícola.
Les onades d’immigració dels anys cinquanta i seixanta van propiciar la urbanització d’aquesta zona, on el Patronat Municipal de l’Habitatge va començar a edificar el primer polígon l’any 1959.
 
Un centre cívic nou de trinca
A causa de la manca de serveis i equipaments, als anys setanta els veïns van començar a reclamar equipaments públics per al barri. A principis dels noranta ja hi havia plans municipals per edificar un centre cívic al Besòs, però, malgrat tot, el projecte no es va fer realitat fins al novembre del 1993, amb la inauguració d’un edifici de nova planta dissenyat per l’arquitecte Carles Sanfeliu Cortés amb la col·laboració d’Antoni Espejo i Eduard Valencoso.
 
Una joguina de grans dimensions
Amb planta baixa i cinc pisos i uns 4.000 m2 de superfície útil, l’edifici no només acull el Centre Cívic Besòs, sinó també altres equipaments i serveis, com ara el Punt d’Informació Juvenil de Sant Martí, el Casal Infantil Municipal El Vaixell o la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, entre d’altres.
El 1997 es va organitzar al Centre Cívic una exposició titulada «A l’est de l’Edèn» i una de les peces presentades, un patinet gegant titulat Megajoguina, obra de Joan Oliver, va fer fortuna entre els veïns. L’escultura va acabar instal·lada davant l’entrada de l’edifici de manera permanent, i és per això que molta gent coneix aquest equipament com el «Centre Cívic del Patinet».
 
Cultura flamenca
Música, teatre, dansa, exposicions... Les activitats del Centre Cívic Besòs són moltes i molt diverses, però l’eix de la seva programació gira al voltant del flamenc. La formació, el suport a la creació i la difusió són les tres línies d’actuació del Centre Cívic pel que fa a la cultura flamenca, que es tradueixen en la creació d’una Escola de flamenc, l’organització d’unes Residències de creació i la programació d’espectacles.
Des del 2003, cada novembre se celebra el cicle de flamenc al Besòs (in)fusión flamenca, que inclou tallers, exposicions i actuacions, i en el qual han participat noms destacats del gènere com Ginesa Ortega, Belén Maya, Duquende, Rafaela Carrasco, Salao & Chicuelo, Carles Benavent, Peret i Cathy Claret, entre d’altres.