52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Centres Cívics
Centre Cívic Cotxeres Borrell
Situat en unes cotxeres de finals del segle XIX, les arts escèniques són l’eix vertebrador d’aquest equipament. Destaquen especialment el Laboratori Tísner, un programa que dóna suport a la creació emergent, i el Petit Tísner, una escola d’arts escèniques dirigida als més petits.
- Contacte i horari
- Activitats
- Història
De dilluns a divendres, de 9 a 21 h.
Dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.
Agost: tancat.
Del tramvia... al teatre!
Una antiga cotxera de tramvies construïda a finals del segle xix va deixar pas a un espai buit que, durant molts anys, no va tenir un ús definit. Va estar a punt de convertir-se en un bloc de pisos i d’acollir una macrocomissaria de la Policia Nacional, però finalment, i gràcies a les reivindicacions dels veïns de la zona, va acabar allotjant diversos equipaments, entre els quals el Centre Cívic Cotxeres Borrell, especialitzat en arts escèniques.
Transport barceloní
L’any 1891, la Compañía Anónima de Tranvías de Barcelona va demanar els permisos corresponents per construir una cotxera i unes quadres a la cantonada dels carrers de Viladomat i del Marquès de Campo Sagrado, un projecte que va signar l’arquitecte Ezequiel Porcel.
L’immoble es va ampliar en anys posteriors per incorporar-hi un dipòsit de cotxes i uns tallers que donaven servei a l’empresa de transport.
En aquells anys, el transport urbà estava en mans de companyies privades, tot i que a partir del 1958 el servei es va municipalitzar amb la creació de la Sociedad Privada Municipal de Tranvías de Barcelona, antecedent de Transports de Barcelona.
Ni habitatges, ni comissaria
Transports de Barcelona s’havia fet càrrec de l’edifici, tot i que en cert moment va deixar d’utilitzar-lo. Va ser aleshores que l’Institut Municipal de l’Habitatge va projectar construir un bloc de pisos al solar que ocupaven les antigues cotxeres.
El bloc es va començar a construir tal com estava previst, però les obres van quedar paralitzades després de l’inici i no es van acabar.
Mentrestant, l’Associació de Veïns de Sant Antoni reclamava que en aquells terrenys s’hi fessin equipaments de caràcter esportiu i/o escolar per al barri.
Les reclamacions dels veïns es van fer més intenses encara quan, el 1984, l’Ajuntament va anunciar que cedia l’espai al Ministeri de l’Interior per construir-hi una macrocomissaria. La intensitat de les protestes va fer que, finalment, el 1987, el Ministeri de l’Interior renunciés al projecte.
Formigó, vidre i metall
El desembre del 1989, l’Ajuntament presentava un nou projecte per tal de crear en aquest emplaçament un poliesportiu amb aparcament i una zona de jardins.
L’any 1998, a l’edifici —un modern immoble de formigó, vidre i metall— es va inaugurar el Centre Cívic Cotxeres Borrell i el 2001 es va afegir al conjunt l’escola pública Ferran Sunyer.
Suport a la creació escènica
El Centre Cívic Cotxeres Borrell desenvolupa actualment tota mena d’activitats lúdiques i culturals, però té una programació especialment dedicada al món de les arts escèniques
Performances, comèdia i humor, acrobàcia, circ, trapezi, dansa, cant, improvisació... són alguns dels gèneres escènics que tenen el seu espai en aquest equipament.
Entre els programes més destacats del centre hi ha el Laboratori Tísner, dedicat a donar suport a la creació escènica emergent, i l’Escola d’arts escèniques Petit Tísner, adreçada als més petits.