52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx

Especialitzat en música clàssica, el centre està fortament arrelat al barri

Durant tot l’any s’hi realitzen activitats i cicles com el Club de la Bohème, una convocatòria de circ d'estiu i diverses xerrades de criança responsable, a més de tallers, exposicions i teatre. L'equipament també acull la Ludoteca La Tardor i fa una aposta potent per la música clàssica, amb una nodrida programació de concerts. 

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Carrer Riera Blanca, 1
08028 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 9 a 21.30 h. 
Dissabtes, de 9 a 14 h. 
Agost: tancat. 

La llista inclou totes les activitats que consten a la base de dades de l’Ajuntament, puntualment pot ser que alguna activitat no hi aparegui. Pots consultar directament la web del centre:
90120343

De barraques i batutes
La Riera Blanca es troba a l’extrem oest del Districte de les Corts, terra fronterera amb l’Hospitalet. Antigament aquesta era una àrea agrícola, plena de masies. Però amb l’imparable creixement urbà de principis del segle xx també va acollir un important nucli barraquista. Lentament la zona es va anar urbanitzant en un procés que va culminar coincidint amb la construcció del Camp Nou, a finals dels anys cinquanta.
Avui, en el mateix emplaçament on hi havia les precàries barraques, s’alça el Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx, un equipament especialitzat en la promoció i difusió de la música clàssica que comparteix edifici amb la biblioteca Miquel Llongueras i la ludoteca La Tardor.
 
A la frontera entre dos municipis
Si fa més d’un segle haguéssiu passat per aquest indret traginant mercaderies, us haurien cobrat un impost! I és que som a la frontera entre l’antic municipi de les Corts i l’Hospitalet. Aquí eren freqüents els anomenats burots (en castellà, fielatos), que eren unes casetes on es cobrava una taxa a les mercaderies que entraven al terme municipal.
Fins ben entrat el segle xx hi hauríeu vist també un paisatge rural ple de masies de tots dos municipis, com la de Can Taner, que era just al davant del solar que ara ocupa el Centre Cívic.
La masia era una construcció del segle xviii i va perdurar fins al 1965. Era un testimoni del passat agrari d’aquest territori, però amb el temps es va transformar en «El Parador del Camino», una parada de traginers, amb fonda, un menjador exterior i un abeurador per a les bèsties de càrrega que va desaparèixer el 1965.
Aquell any un club esportiu, el Picadero Jockey Club, va comprar els terrenys per fer-hi un pavelló i un edifici de vuit plantes, l’únic testimoni que continua dempeus a l’actualitat.
 
Un nucli de barraques
Fins ben entrat el segle xx aquesta era, de fet, una zona perifèrica i bona part del territori només estava parcialment urbanitzat.
Cap al 1920, la riba de la Riera Blanca acollia un nucli barraquista amb prop de 600 construccions precàries que ocupaven si fa no fa l’àrea on avui trobem el Centre Cívic.
Heu de comptar que en cada habitacle hi solien viure unes cinc persones, i que el conjunt, per tant, formava un barriada de milers de veïns i veïnes que havien de conviure amb la misèria i les fortes riuades que periòdicament escombraven aquesta llera.
El nucli barraquista no va desaparèixer del tot fins als anys seixanta, quan ja s’havia inaugurat el Camp Nou.
 
Centre Cívic, biblioteca i jardí
Una façana sòbria i compacta és la cara d’un edifici de disseny racional, que acull en les seves cinc plantes totes les activitats del Centre Cívic, la biblioteca i la ludoteca.
L’edifici, inaugurat l’any 1999, va allotjar en primer lloc el Centre Cívic i la ludoteca, i l’any següent s’hi va incorporar la Biblioteca Les Corts – Miquel Llongueras.
Darrere el Centre Cívic trobem els Jardins del Clot d’en Salvi, un espai verd que dóna aire i visibilitat als equipaments i és utilitzat per fer-hi nombroses activitats a l’aire lliure.
 
Que soni la música!
El Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx (abans anomenat Riera Blanca) i la ludoteca La Tardor van néixer amb la voluntat de servir els veïns i veïnes de les Corts, dinamitzant la vida cultural amb la col·laboració del teixit social del barri.
La música clàssica és un dels eixos de la seva programació: classes de solfeig, cant o instrument, tallers de musicoteràpia, conferències i concerts com el Cicle de clàssica a les Corts en són l’evidència.
Més enllà de les activitats musicals, el centre ofereix un ampli ventall d’activitats per a tots els públics: tallers, espectacles, exposicions, sortides i celebracions diverses.