52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Ciència ciutadana als barris

  • Projecte
  • Activitats
  • Calendari
Data inici: 
15/09/2016
Data fi: 
15/07/2017

Hi ha inquietuds que són compartides per barris sencers. Hi ha reptes que cal afrontar amb un treball en equip. I la ciència, amb les seves maneres, pot exercir de motor d’aquestes pulsions aportant evidències, dades i coneixement. És així com podria definir-se la ciència ciutadana, en la qual, persones no especialitzades juguen un paper clau i imprescindible en una recerca.

 

Veïns i veïnes de La Barceloneta, L’Esquerra de l’Eixample, La Maternitat i Sant Ramon, El Guinardó, El Bon Pastor i Baró de Viver participen com a investigadors en projectes de ciència real. Una recerca propera a les inquietuds de cada barri dinamitzada pels centres cívics, els epicentres de reunió, preparació i discussió dels projectes. Dins d’aquesta iniciativa, els centres cívics impliquen a col·lectius diversos de totes les edats, com els seus mateixos usuaris, el públic escolar, la gent gran o les entitats de barri.

 

Aquest curs que encetem, diferents col·lectius es submergeixen en una recerca científica amb un ampli programa d’accions que inclou presentacions dels projectes, sortides per a la recollida de dades, sessions de debat, treballs a les escoles i instituts, exposicions de resultats i propostes argumentades per a la millora del barri. 

 

Ciència ciutadana als barris ha estat impulsada des de l’Oficina de Ciència Ciutadana –una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona–, compta amb la col·laboració de la Xarxa de Centres Cívics de la ciutat i de diversos grups de recerca.

 

Sis centres cívics de la ciutat hi participen amb els projectes següents: 

 

Centre Cívic Barceloneta - Projecte Observadors del Mar

A través d’una plataforma web, els ciutadans poden participar en 12 projectes de recerca amb observacions i experiències entorn a fenòmens de canvi que ocorren al mar. Plàstic 0 n’és un d’ells. El veïnat de la Barceloneta detectarà macro i microplàstics a la platja i participarà en aquest projecte, el qual s’emmarca en una xarxa internacional d’observatoris. Més informació

 

Centre Cívic Urgell - Projecte CITI-SENSE-BCN

Amb sensors, els veïns de la Nova Esquerra de l’Eixample prendran el pols de la ciutat. Recolliran dades d’interès científic sobre els contaminants atmosfèrics, sobre la qualitat de l’aire que respiren i les compartiran a la xarxa. Més informació

 

Centre Cívic Joan Oliver - Pere Quart  - Projecte Bee-Path

Amb una aplicació per a dispositius mòbils dissenyada per estudiar la mobilitat humana, veïns i veïnes de la Maternitat i Sant Ramon podran analitzar el tipus de moviment que realitzen en la seva exploració del espai. Més informació

 

Centre Cívic Guinardó - Projecte Plant*tes

Amb aquesta iniciativa, els veïns i veïnes del Guinardó informaran de les plantes al·lergògenes que hi ha al seu entorn i del seu estat de floració (si presenten flors tancades, obertes o fruits). Aquest coneixement permetrà emprendre accions per controlar les plantes del barri que causen al·èrgies. Més informació

 

Centre Cívic del Bon Pastor - Projecte Mosquito Alert

A través d’una aplicació mòbil, el veïnat del Bon Pastor generarà dades de la presència i dels llocs de cria del mosquit tigre, per al seguiment de la seva expansió, i estarà a l’aguait de la possible arribada del mosquit de la febre groga a les nostres latituds. Més informació.

 

Centre Cívic Baró de Viver - Projecte RIU.net

Amb una aplicació per a telèfons mòbils, alumnes del barri de Baró de Viver amb la participació de veïns i veïnes avaluaran de manera senzilla l’estat ecològic del Besòs. Faran un diagnòstic de la salut del riu de forma oberta i compartida a partir d’observacions de la morfologia del curs d’aigua, les seves propietats i els éssers que hi viuen. Més informació. 

Ex. 22/11/2024
Ex. 22/11/2024
  • Aquesta setmana
  • La setmana vinent
  • Totes les dates
  • Activitats passades