52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Centres Cívics

Centre Cívic Ateneu Fort Pienc

Música i cinema són els eixos d’un equipament construït seguint els principis de l’urbanisme sostenible

Inclòs en una illa que obeeix un model d’urbanisme sostenible, aquest equipament del barri del Fort Pienc destaca per la programació de cicles de música: Clàssica cada divendres i els Vespres de Jazz un dimecres al mes, així com una aposta cinematogràfica, que comprèn des del Documental del Mes així com col·laboracions amb festivals i esdeveniments cultural de l’entorn de ciutat i una programació estable de cicles propis.

  • Contacte i horari
  • Activitats
  • Història
Contacte
Telèfon 932 327 827
Plaça del Fort Pienc, 4
08013 Barcelona Barcelona
Espanya
,
Horaris

De dilluns a divendres, de 9 a 21 h.
Agost: tancat.

La fortalesa conquerida
Fruit de les reivindicacions dels veïns, el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, nascut l’any 2003, ha esdevingut un dels equipaments més destacats del barri. La zona pren el nom d’una antiga fortificació militar creada, com la veïna Ciutadella, per controlar la ciutat, però amb el pas dels anys ha estat la ciutadania la que, finalment, ha acabat conquerint el Fort Pienc.
 
En nom del capità general
El barri del Fort Pienc pren el nom d’una antiga fortificació militar, el Fort Pius, que s’anomenava així per Francesco Pio di Savoia e Moura Corte-Real, marquès de Castelo Rodrigo, duc de Nocera i comte de Lumiares, que va ser capità general de Catalunya entre el 1715 i el 1722, després de la Guerra de Successió.
El fort formava part d’un sistema de fortificacions integrat per aquesta construcció, la Ciutadella i el Fort de Sant Carles, a la Barceloneta, que havia bastit Felip V per mantenir sotmesa la ciutat després del 1714.
 
Una fortalesa vulnerable
Tot i la seva efectivitat a l’hora de complir les funcions de control militar per a les quals va ser construït, el Fort Pius o Fort Pienc no tenia comunicació directa amb la Ciutadella, de la qual estava massa allunyat. Per aquesta raó, encara que disposava d’un fossat, era vulnerable en cas d’un atac exterior.
El 1808, durant la Guerra del Francès, les tropes napoleòniques van ocupar el Fort Pienc i el van utilitzar per atacar i envair la ciutat.
Vista la seva poca utilitat en cas d’un atac exterior, es va decidir enderrocar-lo, cosa que no es va produir, però, fins al 1868, aproximadament a la mateixa època en què també es va començar a enderrocar la Ciutadella.
 
De camí romà a zona d’equipaments
L’illa de cases on avui hi ha el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc està situada a menys de 1.250 metres de distància d’on eren les antigues muralles de la ciutat i, per tant, hi regia la prohibició de construir-hi habitatges, prohibició que es va mantenir fins al 1855. En aquest indret, doncs, només hi podia haver equipaments i vies comunicació.
Per aquest punt passaven l’antiga carretera de Ribes (que existia des de l’època romana i avui és el carrer de Ribes) i també la carretera d’Horta, part del traçat de la qual es conserva, enjardinat, a l’interior d’una illa propera.
 
Una illa de premi
La nova illa on actualment hi ha el Centre Cívic va ser construïda el 2003, segons un disseny de l’arquitecte Josep Llinàs Carmona, atenent les reivindicacions de l’Associació de Veïns del Fort Pienc, que reclamava específicament la construcció d’un centre cívic, entre altres equipaments, en aquests terrenys.
L’illa és un conjunt multifuncional on, a més del Centre Cívic, hi ha una biblioteca, una escola de primària, una escola bressol, una residència d’avis, una residència d’estudiants i un mercat municipal. Com hem apuntat, la creua el carrer de Ribes, que s’obre en una gran plaça al voltant de la qual es distribueixen els diferents edificis.
El mateix any que va ser inaugurat, el projecte va merèixer el premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme per la manera exemplar com resol «l’articulació dels diferents edificis d’equipaments públics».
 
La cultura en xarxa
Música clàssica, òpera, cinema, art contemporani... Les diverses formes de l’expressió artística són al centre de la seva proposta d’activitats. El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc és, a més, un laboratori de cultura i proximitat, un motor d’iniciatives i un espai de connexió de xarxes al barri.
El Centre Cívic Ateneu Fort Pienc també programa activitats per als infants, com ara la mostra de jocs i joguines Juga i Tria, i el CreART, un projecte artístic i educatiu que posa en contacte els infants amb l’art contemporani.