La Nit de Santa Llúcia, festa de les lletres catalanes, viu la seva 70a edició

Tue, 15/12/2020 - 09:23

La Nit de Santa Llúcia, festa de les lletres catalanes, viu la seva 70a edició

Organitzada per Òmnium Cultural, té lloc el 15 de desembre al Teatre Nacional de Catalunya i es lliuraran diversos guardons.

Tot a punt per a una de les nits més importants de l’any pel que fa a les lletres catalanes. A més serà una edició especial, no només pel context sanitari en el qual ens trobem i que tot ho modifica, sinó també perquè la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural, arriba aquest 2020 a la seva 70a edició. La festa tindrà lloc el 15 de desembre a les 20 h al Teatre Nacional de Catalunya, però es podrà seguir a les 22 h per TV3.

Els guardons seran lliurats per persones que han tingut algun paper significatiu durant la pandèmia i que han promogut iniciatives culturals d’especial interès. S’atorgaran en el transcurs de la vetllada – que comptarà amb diverses actuacions – els premis Sant Jordi, Mercè Rodoreda, Carles Riba, Folch i Torres, Joaquim Ruyra, Joan B. Cendrós i Muriel Casals. La presentació de l’acte anirà a càrrec de l’humorista Long Li Xue.

La primera edició de la Nit de Santa Llúcia va ser el 1951a la ciutat de Barcelona. L’impulsor va ser-ne l’editor Josep M. Cruzet, fundador de la Llibreria Catalònia i de les editorials Selecta i Aedos. En aquesta primera vetllada, que es va celebrar en la clandestinitat, es va lliurar el Premi Joanot Martorell de novel·la, que convocaven els editors Aymà.