Casa Usher s'estrena en el món editorial recuperant un dietari de Carles Soldevila

Wed, 30/12/2020 - 07:00

Casa Usher s'estrena en el món editorial recuperant un dietari de Carles Soldevila

La llibreria celebra d'aquesta manera el seu cinquè aniversari.

Quan la llibreria Catalònia de Barcelona va arribar al seu primer quart de segle de vida, el 1949, el dramaturg, poeta, periodista i novel·lista Carles Soldevila va publicar el dietari titulat Vint-i-cinc anys de llibreria. Apunts d’un dependent. L’autor es posava a la pell d’un llibreter i contava, amb detall i humor, allò que passava a la llibreria i a la ciutat. Ara, Casa Usher, en l’any del seu cinquè aniversari, reedita aquell text, amb traducció de Sergi Pàmies i il·lustració de Joan Serraf. És, de fet, la primera obra editada per la llibreria, sota el nom de Casa Usher Editores.

La publicació triada per inaugurar l’editorial no ha estat pas a l’atzar. Al web de Casa Usher es pot llegir: “Partint de la històrica llibreria barcelonina Catalònia, reivindiquem i compartim amb totes les llibreries l’ofici de llibreter i el nostre paper dins la societat, i fem valer el llegat que ens han deixat aquesta llibreria i les altres que han dibuixat la nostra ciutat. Valgui doncs com a homenatge”.

Pel que fa a l’autor del dietari, Carles Soldevila, va néixer a Barcelona el 1892 i hi va morir el 1967. A més d’escriptor va ser un destacat promotor cultural plenament vinculat al moviment noucentista. De la seva llarga trajectòria com a autor podem citar títols com Déu hi fa més que nosaltres (1925), la trilogia formada per Fanny (1929), Eva (1931) i Valentina (1933), Escola de senyores (1930), o les memòries Del llum de gas al llum elèctric (del 1938, però publicades el 1951).