Maria Barbal i Najat El Hachmi, premis Josep Pla i Nadal

Thu, 07/01/2021 - 09:30

Maria Barbal i Najat El Hachmi, premis Josep Pla i Nadal

Per les novel·les 'Tàndem' i 'El lunes nos querrán'.

Dos dels premis més matiners de l’any, el Josep Pla i el Nadal, ambdós atorgats per Ediciones Destino, ja tenen guanyadors, o, més ben dit, guanyadores. En un acte adaptat als temps pandèmics en la tarda del 6 de gener, dia de Reis, s’han coronat amb els prestigiosos guardons les escriptores Maria Barbal (Tremp, 1949) i Najat El Hachmi (Nador, 1979). La segona ha obtingut el reconeixement del jurat per El lunes nos querrán, la seva primera novel·la en castellà – també presentada en català al Pla -, mentre que l’autora del Pallars signa l’obra Tàndem.

Es dona el cas que aquest 2021 es commemorarà el centenari del naixement de l’escriptora Carmen Laforet, que el 1944 es va convertir en la primera guanyadora del premi Nadal. Una altra dada d’interès: la present edició del guardó ha rebut 1.044 manuscrits, el que suposa un rècord de participació. De tots ells, el jurat ha determinat que el reconeixement havia de ser per a la història escrita per El Hachmi, protagonitzada per dues dones de la perifèria de la perifèria, que tenen molt difícil aconseguir una llibertat condicionada pel seu origen, religió, sexe i classe social, en un barri amb un fort control social.

Pel que fa a Tàndem, Barbal situa com a protagonistes a una parella que deixa enrere el passat i decideix gaudir de la llibertat de viure el moment i deixar-se portar, pedalant plegats.