Kosmopolis explora 'la literatura que ve'

Mon, 14/06/2021 - 07:00

Kosmopolis explora 'la literatura que ve'

La trobada del CCCB es farà entre el 16 i el 20 de juny amb un extens programa d'activitats.

“Una literatura per a l’era de l’emergència climàtica, de la consciència biocèntrica i del naixement d’un futur multiplanetari. Una literatura que defuig les classificacions, on els gèneres es barregen i cada obra és una exploració de territoris sense cartografiar. La ciència que necessita la ficció per ser desitjada. La ficció que necessita la ciència per ser versemblant. Les espècies literàries que continuen mutant, com les espècies literals. Espècies marcianes, espècies companyes. Són les friccions d’un esdevenir que ens interpel·la. És la literatura, que sempre ens amplifica. La literatura que ve, la literatura que arriba”. Així es presenta Kosmopolis 21, la “festa de la literatura amplificada” que té lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i que enguany presenta un extens programa d’activitats que tindran lloc entre el 16 i el 20 de juny.

L’oferta s’engloba en quatre grans temes: Mitologies experimentals, El viatge que no cessa, Litúrgies de l’Antropocè i Diàlegs K. El primer comptarà amb la participació de creadors com Ted Chiang, Hervé Le Tellier, Pablo Martín Sánchez, Kameron Hurley,Víctor García Tur, Inés Macpherson, Teresa López-Pellisa, Helen Torres, Pol Guasch i Francisco Jota-Pérez. Dins El viatge que no cessa hi haurà escriptores cosmopolites com Claudia Durastanti i Stefanie Kremser, la futura astronauta Fatoumata Kébé, el renovador de la nature writing Robert Macfarlane o les noves veus de Verónica Gerber Bicecci, Giovanna Rivero i Fernanda Trías des de Llatinoamèrica.

Entre les Litúrgies de l’Antropocè que s’oficiaran a Kosmopolis hi trobareu la conferència performativa de Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente, la projecció-concert d’Isaki Lacuesta, Poetry Slam i les improvisacions poètiques d’Oriol Sauleda, estrenes de documentals com el darrer de Werner Herzog i Clive Oppenheimer, els cabarets galàctics de cantautors còsmics com Pau Riba i recitals com el de Mireia Calafell, Sophie Collins i Irenosen Okojie.

Una edició més, els Diàlegs K proposarà encontres entre alguns dels autors i autores més rellevants del nostre temps. Hi haurà l’ocasió d’escoltar Maggie O’Farrell, les guanyadores del Premi de Literatura de la Unió Europea Lana Bastašić i Tatiana Țîbuleac, i dos vells amics del CCCB, Mia Couto i José Eduardo Agualusa.

Kosmopolis 21 també es fixa en l’escena catalana, i, amb la col·laboració de la revista BRANCA, publica un recull de contes sobre una hipotètica conquesta de Mart, amb la participació d’Anna Punsoda, Jordi Lara i Mohamad Bitari, entre d’altres. També es farà una revisió crítica de Ray Bradbury amb els col·laboradors de la revista La Lectora, es presentarà el tercer número de la revista CARN DE CAP i es donaran a conèixer algunes de les autores de la ciència-ficció catalana.

Per acabar, destacar que en el decurs del Kosmopolis diferents llibreries de la ciutat tindran un programa comissariat per Alicia Kopf de performances i instal·lacions dels artistes Ariadna Guiteras, Laura Llaneli, Quim Pujol, Rosa Tharrats, Jaume Ferrete Vázquez i Enric Farrés Duran.

Consulteu tots els detalls del Kosmopolis 2021 en aquest enllaç.