Els gèneres fantàstics ja tenen el seu festival literari, el 42

Thu, 17/06/2021 - 13:00

Els gèneres fantàstics ja tenen el seu festival literari, el 42

La primera edició se celebrarà del 3 al 7 de novembre i han confirmat l'assistència un centenar d'autores i autors.

Barcelona Ciutat de la Literatura UNESCO amplia l’oferta de festivals literaris de la capital catalana. Aquest dijous 17 de juny s’han donat a conèixer en roda de premsa alguns dels detalls del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona. Es farà del 3 al 7 de novembre, i serà l’únic festival de pes dedicat a les literatures no realistes a Catalunya, i un dels pocs de tot l’Estat. La Fabra i Coats en serà l’epicentre, si bé també s’hi sumaran biblioteques i llibreries. L’expectació que a hores d’ara ja ha generat la nova cita ho demostra el fet que un centenar d’escriptores i escriptors ja ha confirmat la seva assistència. En podem avançar alguns noms: Adrian Tchaikovsky, Elia Barceló i Albert Sánchez Piñol.

L’escriptor i professor de l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès Ricard Ruiz Garzón és el comissari del festival 42. L’esdeveniment neix en un moment de gran efervescència de les narratives no realistes, un fenomen que ha arribat a àmbits de creació tan diversos com les sèries de televisió, el cinema, els videojocs i, d’una manera molt destacada, també a la literatura. El seu nom, com potser molts ja hauran endevinat, es deu al fet que el 42 és el número per excel·lència de la ciència-ficció i, per extensió, de tots els gèneres fantàstics.

En el festival s’hi duran a terme xerrades, presentacions, entrevistes, tallers, recitals i exposicions. L’organització també avança que en la seva primera edició se celebraran els centenaris de Stanisław Lem i de la paraula robot, i hi haurà homenatges a Douglas Adams, Ofèlia Dracs, Ana María Matute, Víctor Nubla i Domingo Santos, i es lliuraran premis a les millors obres publicades l’any anterior. La imatge del festival és disseny de Tono Cristòfol Casadesús, amb il·lustració d’Álex Ferreiro Vaamonde i Mercè Iglesias.

El web oficial del nou festival ja està actiu. Accediu-hi clicant aquí.