Enrique Díaz Álvarez, nou premi Anagrama d'assaig

Tue, 05/10/2021 - 07:00

Enrique Díaz Álvarez, nou premi Anagrama d'assaig

Pel text 'La palabra que aparece', una obra que reivindica el poder de la imaginació.

Ja es coneix el nom de l’autor i del llibre del 49è premi Anagrama d’assaig. És el filòsof i escriptor mexicà, resident molts anys a Barcelona, Enrique Díaz Álvarez pel text La palabra que aparece. El testimonio como acto de supervivencia, segons explica el jurat una obra que, “en un món tan prosaic, ple d’algoritmes i de big data, reivindica el poder de la imaginació”.

L’autor vol reivindicar també el relat de la història per part dels vençuts. Sempre s’ha dit que la història l’escriuen els vencedors, i per aquest motiu Díaz Álvarez desgrana els vincles entre la violència i la paraula, entesa com a arma per confrontar els conflictes, i que advoca per la necessitat de posar rostre a les víctimes i d’evitar la normalització de la violència.

Enrique Díaz Álvarez va néixer a Ciutat de Mèxic el 1976. Exerceix com a professor de la facultat de Ciències Polítiques i Socials de la UNAM, i és autor d’El traslado. Narrativas contra la idiotez y la barbarie (Debate, 2015). Ha col·laborat en mitjans com El País, Horizontal o Quimera, i està especialitzat en l’abast ètic i polític de les pràctiques narratives contemporànies.