La Nit de Santa Llúcia corona Sergi Belbel

Wed, 15/12/2021 - 10:09

La Nit de Santa Llúcia corona Sergi Belbel

El dramaturg i director obté el Premi Sant Jordi de novel·la amb 'Morir-ne disset'. Antoni Vidal Ferrando guanya el Carles Riba de poesia.

Aquest 14 de desembre la gala de la Nit de Santa Llúcia s’ha tornat a convertir en la gran Festa de les Lletres Catalanes. Organitzada per Òmnium Cultural, la vetllada, que s’ha fet al Teatre Nacional de Catalunya, ha tingut parlaments, actuacions musicals, números circenses i teatre, però des del punt de vista literari el més important són els guardons atorgats, fins a set importants premis.

El 62è Premi Sant Jordi ha estat per a la primera novel·la de Sergi Belbel, conegut com a dramaturg, director escènic i traductor. Té per nom Morir-ne disset, i és un relat confessional d’un assassí que fa justícia per la seva banda. El Sant Jordi té una dotació de 60.000 €, el premi més quantiós de la literatura escrita en català.

El Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, que arribava a la 24a edició, ha estat per a Ricard Sunyol i la seva Declaració d’invencions. És un recull de relats que reflexionen entorn de la literatura. En el camp de la poesia, el mallorquí Antoni Vidal Ferrando s’ha endut el Premi Carles Riba amb Si entra boira no tendré on anar. “És una mena de diàleg entre el meu passat, el meu present i el meu futur”, ha explicat el poeta.

Encara més guardons. El Premi Josep M. Folch i Torres de literatura infantil ha recaigut en Capità Lluc, de Carles Sala, però el de narrativa juvenil, el Premi Joaquim Ruyra, ha quedat desert.

En la vetllada també s’han lliurat dos premis que ja s’havien donat a conèixer amb antelació: el Premi Muriel Casals de Comunicació a la plataforma audiovisual Filmin, i el Premi Internacional J. B. Cendrós a l’artista i activista Ai Weiwei.