Francisco González Ledesma, el cronista d'ombres

Mon, 31/01/2022 - 12:44

Francisco González Ledesma, el cronista d'ombres

La Biblioteca Jaume Fuster acull una exposició sobre l'escriptor i periodista barceloní entre el 3 de febrer i el 3 d'abril.

El festival BCNegra d’aquest 2022 viurà la seva arrencada a la Biblioteca Jaume Fuster, amb la inauguració de l’exposició Expedient González Ledesma dijous 3 de febrer a les 18 h. La mostra, que viurà més enllà que el festival -tancarà les portes el 3 d’abril- retrata l’escriptor i periodista Francisco González Ledesma (Barcelona, 1927-2015) com a cronista de la ciutat a través dels seus personatges i novel·les. N’és comissari Joaquim Noguero. La informació del BCNegra en diu el següent, sobre l’autor i l’exposició: “A la novel·la Expediente Barcelona (1983), la primera de la sèrie de Méndez, l’inspector triga molt a treure-hi el cap i marca el to de la narrativa del seu autor, Francisco González Ledesma: els protagonistes són la ciutat, la gent, uns carrers en trànsit d’extinció, les ombres velles d’un passat que es resisteix a desaparèixer, per molt que no sàpiga alçar la veu. L’autor sabia de què parlava: la censura havia impedit que arribés al carrer la seva primera novel·la, Sombras viejas, que el 1948 va guanyar el premi internacional creat per l’editor Josep Janés amb Somerset Maugham de jurat. Així que, durant els vint anys següents va escriure molt, però amagat rere l’antifaç de Silver Kane, advocat de la Bruguera de dia i guionista i novel·lista de nit. Periodista a El Correo Catalán i La Vanguardia, la democràcia va recuperar el gran narrador, que va ser premi Planeta el 1984 amb Crónica sentimental en rojo i multipremiat després aquí i a França per tota la sèrie. Francisco González Ledesma és, sobretot, cronista d’ombres”.

La mateixa tarda i al mateix lloc, però a les 18.30 h, tindrà lloc la taula rodona titulada Francisco González Ledesma, cronista, amb la participació dels periodistes Enric González Torralba, Victoria González Torralba, Joaquim Roglan Llop i Jordi Sierra i Fabra. Moderada pel comissari de l’exposició.

Més informació, en aquest enllaç.