La Biblioteca Jaume Fuster, escenari del congrés internacional 'Saramago e Transiberismo'

Thu, 03/03/2022 - 14:30

La Biblioteca Jaume Fuster, escenari del congrés internacional 'Saramago e Transiberismo'

Se celebrarà entre el 9 i l'11 de març i tractarà de la idea que el novel·lista tenia de les relacions de la Península amb els altres territoris amb presència de cultura ibèrica.

La Universitat Autònoma de Barcelona, Biblioteques de Barcelona, el Camões – Instituto da Cooperação e da Língua, la Cátedra José Saramago i la Fundació José Saramago organitzen un congrés internacional titulat Saramago e Transiberismo. Tindrà lloc a la Biblioteca Jaume Fuster els dies 9, 10 i 11 de març i girarà entorn la idea que el Premi Nobel tenia sobre les relacions internacionals de la Península Ibèrica i que va expressar al llibre A Jangada de Pedra (1986). Segons l’escriptor i poeta, la Península no pot interpretar-se fora de les seves relacions històriques i, com a tal, ha de mantenir un vincle constant amb Amèrica Llatina, Àfrica i els altres territoris on existeix o hi ha hagut presència cultural ibèrica. La utopia del transiberisme a la que aspiraba Saramago requereix per a la seva comprensió, en paraules de l’organització del congrés, “un continu exercici crític sobre el camí emprès per l’expansió colonial, contemplant, a la vegada, responsabilitats de caràcter polític i cultural”. El congrés arriba en l’any de la commemoració del centenari del naixement de José Saramago.

La jornada del 9 de març començarà a les 18.30 h amb unes paraules de benvinguda Joan Subirats, ministre d’Universitats i catedràtic de ciència política de la UAB; Jordi Martí, regidor de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona; Francisco Ribeiro, ambaixador de Portugal a Espanya; i Javier Lafuente, rector de la UAB. Carlos Reis, comissari per al centenari de l’escriptor, pronunciarà la conferència titulada La utopia transiberista de José Saramago. En el decurs del congrés hi haurà conferències de l’escriptor angolès Ondjaki i del sociòleg moçambiquès José Luis Cabaço, així com la participació, entre d’altres, de Laura Restrepo, escriptora colombiana, Raquel Ribeiro, periodista i professora universitària, i Francesc Ponsa, professor de la UPF.

Més informació, en aquest enllaç.