Club de lectura virtual entorn d'una exposició sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles

Tue, 10/05/2022 - 07:00

Club de lectura virtual entorn d'una exposició sobre el psiquiatre Francesc Tosquelles

Conduït per Joana Masó, comissària de la mostra i Premi Ciutat de Barcelona 2021 d'Assaig, Humanitats i Història.

Biblioteques de Barcelona organitza aquest mes de maig un club de lectura virtual que parteix de quatre textos del catàleg de l’exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat. La mostra la trobareu al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) fins al 28 d’agost, i n’és la comissària Joana Masó, Premi Ciutat de Barcelona 2021 d’Assaig, Humanitats i Història per l’obra Tosquelles. Curar les institucions. La mateixa Masó serà qui conduirà el club de lectura virtual, del que se’n farà la videoconferència final el 24 de maig. Els lectors i lectores també podran assistir a una visita guiada a l’exposició per part de la comissària la tarda de dijous 26 de maig.

La mostra del CCCB proposa un recorregut per les pràctiques d’avantguarda que el psiquiatre Francesc Tosquelles va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural. Tosquelles, que va transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes, avui és una inspiració per pensar les polítiques de salut mental en moments de crisi extrema.

Des del mes d’abril de 2020 gairebé mil set-centes persones han participat en els clubs de lectura virtuals de Biblioteques de Barcelona, una iniciativa que promou la lectura i el diàleg a través de les noves tecnologies. Es tracta de clubs de lectura en què escriptors, editors, traductors i periodistes culturals conversen amb els lectors a través d’una app de missatgeria instantània (Tellfy) i per videoconferència. Una nova manera de llegir i de parlar de literatura que permet una lectura augmentada de les obres, que són en format digital (eBiblioCat). Per participar-hi, cal instal·lar Tellfy al dispositiu mòbil, donar-se d’alta com a usuari i sol·licitar l’admissió al club a través de l’enllaç corresponent.

Més informació, aquí.