Les plaques literàries del 2022

Fri, 19/08/2022 - 08:00

Les plaques literàries del 2022

Anna Murià, Francis Picabia i Rosa Maria Arquimbau han estat els homenatjats aquest any.

El 18 d’agost es reconeixia el valor de l’escriptora Rosa Maria Arquimbau (Barcelona, 1908-1992) amb una placa literària instal·lada al número 70 del carrer Gran de Gràcia, domicili on va viure. Coneguda pel seu pseudònim “Rosa de Sant Jordi”, Arquimbau va publicar el seu primer recull de contes als 19 anys. Entre les seves publicacions destacades hi podem trobar, per exemple, les que va escriure durant la República, com Història d’una noia i vint braçalets i Es rifa un home. Va ser una gran figura de la ciutat, tant pel seu vessant d’escriptora, dramaturga i periodista, com pel seu activisme en diversos aspectes polítics i feministes.

La seva és la tercera placa literària que es col·loca aquest 2022. Per una banda, el 21 d’abril es destapava la d’Anna Murià a la façana de la seva casa natal, al carrer del Regomir, 7-9. Anna Murià i Romaní (Barcelona, 1904-Terrassa, 2002) es va iniciar en l’activitat literària fent diverses col·laboracions en periòdics de l’època, com La Dona Catalana i el Diari de Catalunya. Tot i haver de residir a l’exili durant trenta anys, Murià mai va cessar d’escriure i ens va deixar obres com la narració lírica Via de l’est o el relat juvenil El meravellós viatge de Nico Huehuetl a través de Mèxic, amb el qual va guanyar el Premi Josep Maria Folch i Torres.

I el 8 de juny, el número 28 de l’avinguda de la República Argentina veia descoberta la placa literària en honor a l’artista i escriptor Francis Picabia (París, 1879-1953). La seva figura és recordada per la varietat de disciplines en les quals va participar, com el grafisme, la pintura, la narrativa, la poesia, la direcció de teatre i el guió. A més, també va ser actor i diplomàtic. Picabia va residir a Catalunya buscant refugi durant la Primera Guerra Mundial, on va tenir una gran influència sobre alguns dels artistes de l’època.

Aquestes plaques literàries estan referenciades al projecte del Mapa Literari de la ciutat. Al web de Barcelona Ciutat de la Literatura trobareu més informació sobre les autores i autors i les seves plaques.