L'escriptor Jordi Amat pronunciarà la conferència de l'11 de Setembre sobre la figura de Ferrater

Fri, 26/08/2022 - 13:03

L'escriptor Jordi Amat pronunciarà la conferència de l'11 de Setembre sobre la figura de Ferrater

L’acte es durà a terme dijous 8 de setembre a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona

L’escriptor i filòleg Jordi Amat serà l’encarregat aquest 2022 de pronunciar la conferència amb motiu de la celebració de l’Onze de Setembre amb el títol La radicalitat de Gabriel Ferrater: una nova moral, un racó de certitud.

Aquest 2022 es commemora el centenari del naixement de Ferrater, poeta, traductor, crític i lingüista, i cinquanta anys de la seva mort. L’acte es durà a terme dijous 8 de setembre a les 18 h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Jordi Amat (Barcelona, 1978) és doctor en Filologia Hispànica i ha fet una tesi sobre la reconstitució de la cultura democràtica a Espanya emmarcada en els debats intel·lectuals de la Guerra Freda. Les seves principals línies de recerca han estat l’anàlisi de la biografia com a gènere literari i l’estudi de la cultura a Catalunya i Espanya des del final de la Guerra Civil i fins el present. Ha estat membre de diversos grups de recerca universitaris.

L’any 2002 va publicar el seu primer llibre: la biografia Luis Cernuda. Fuerza de soledad. També és autor de biografies i assaigs, destacant les vides que ha escrit de tres figures destacades del catalanisme de postguerra: Josep Benet, Josep Maria Vilaseca Marcet i Ramon Trias Fargas.

Dels seus assaigs destaquen Las voces del diálogo. Poesía y política en el medio siglo (Premio de Ensayo Casa de América), El llarg procés (amb una nova versió en castellà titulada Largo proceso, amargo sueño), La primavera de Múnich. Esperanza y fracaso de una transición democràtica (Premio Comillas) i la crònica La confabulació dels irresponsables. El 2020 va publicar la novel·la de fets reals El fill del xofer i el 2022 la biografia Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater.

Amat va ser membre de la Comissió Catalunya 2022 i actualment forma part de l’equip de comissaris del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona i de la junta del Cercle d’Economia. Va dirigir l’espai de pensament El Món de Demà i la col·lecció “Biblioteca del Catalanisme” de l’editorial RBA, on va donar a conèixer l’antologia de Gaziel Tot s’ha perdut i l’assaig Mentrestant de Maurici Serrahima.

Des de setembre de 2021 escriu a les pàgines d’opinió del diari El País i al suplement Babelia i al febrer de 2022 va començar a coordinar el suplement cultural Quadern.