'Les nostres mares', de Gemma Ruiz, nou Premi Sant Jordi

Wed, 14/12/2022 - 11:25

'Les nostres mares', de Gemma Ruiz, nou Premi Sant Jordi

Marc Vintró obté el Mercè Rodoreda per 'Unes ganes salvatges', i Jordi Llavina el Carles Riba per 'Un llum que crema'.

Nit de premis importants la del 13 de desembre. Òmnium Cultural organitza la Nit de Santa Llúcia, en el transcurs de la qual es lliuren el Premi Sant Jordi de novel·la, el Mercè Rodoreda de contes i narracions, i el Carles Riba de poesia. Els guardonats han estat, respectivament, Gemma Ruiz per l’obra Les nostres mares, Marc Vintró per Unes ganes salvatges, i Jordi Llavina per Un llum que crema. En la gala, celebrada al Teatre Nacional de Catalunya, també s’ha concedit a Gerard Guix el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per Un far a la fi del món, a la traductora Mare Faye Lenthem el premi internacional Joan B. Cendrós, i al periodista Manel Alías el Premi Muriel Casals de comunicació. El Josep Maria Folch i Torres de novel·les per a nois i noies ha quedat desert.

A l’hora de recollir el premi, la periodista i escriptora Gemma Ruiz ha destacat que el jurat “ha nomenat una novel·la feminista”, i ha recordat que feia 19 anys que el Sant Jordi no el guanyava una dona. La novel·la és un homenatge literari a la generació de dones nascudes als anys cinquanta, enmig de la dictadura franquista, que van haver de renunciar a la realització personal perquè les seves filles sí que poguessin viure una vida escollida. A Les nostres mares s’entrellacen deu personatges en un calidoscopi de diverses generacions, orígens i classes socials.

Unes ganes de cridar, de Marc Vintró, són nou relats sobre un món que no té marxa enrere, desolat per l’arrogància humana, on hem deixat el bosc per la civilització i les paraules serveixen per enganyar. Pel que fa a Un llum que crema, de Jordi Llavina, hi ha set parts fetes de peces breus que es relacionen significativament entre elles. El lector hi adverteix la presència de la memòria, a vegades de manera quasi acusadora.