Ja es coneixen les tres obres finalistes al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any

Fri, 30/12/2022 - 07:00

Ja es coneixen les tres obres finalistes al Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l'Any

La guanyadora s’anunciarà en un acte el 26 de gener.

Al llac, de Maria Barbal, Les altures, de Sebastià Portell, i Ràbia, de Sebastià Alzamora, són els tres títols que el jurat del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any ha escollit com a finalistes de l’edició 2022. L’obra guanyadora s’anunciarà en un acte que es durà a terme el 26 de gener.

A Al llac, la Nora, una nena de dotze anys, viu l’experiència deliciosa d’anar els diumenges al llac, un indret molt bell i tranquil de colors canviants. Hi va amb una colla d’adults, menys el Quim, un nen de set anys. Tots tenen els seus anhels; ella els observa i no sempre els entén, però, a causa d’un conflicte entre els grans i de l’audàcia del Quim, l’últim matí al llac la Nora despertarà sobtadament de la infantesa.

Sobre Les altures, podem llegir a la sinopsi: “Promesa fulgurant de l’art català de principis del segle XX i creador bandejat poc temps després per la burgesia que l’havia enaltit, el pintor, escultor i gravador Ismael Smith és una de les figures més queer, genuïnes i excepcionals del nostre patrimoni artístic. La novel·la Les altures interpreta la seva trajectòria —de la Barcelona de 1886 a la Nova York de 1972— amb un joc de veus que encarnen les tensions i els clarobscurs que Smith va capturar en la seva producció artística”.

Pel que fa a Ràbia, “un home de mitjana edat viu amb la seva gossa, anomenada Taylor, a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, tanmateix, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat”.

És la sisena edició d’aquest guardó, el més ben dotat econòmicament a obra publicada en català, amb 25.000 euros de premi: 20.000 euros van a parar directament a la persona guardonada, i 5.000 es destinen a promoció. L’any passat el Premi Òmnium va ser per a Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís.