A la recerca dels escriptors i artistes de Vallcarca

Thu, 19/01/2023 - 07:00

A la recerca dels escriptors i artistes de Vallcarca

Diferents centres cívics organitzen una ruta el 28 de gener que inclou la visita a la finca Sansalvador.

La finca Sansalvador, ubicada a tocar del parc de la Creueta del Coll, és un edifici modernista construït per l’arquitecte Josep Maria Jujol per encàrrec del doctor Sansalvador l’any 1909. A l’interior s’amaguen unes grutes excavades a la roca que porten fins a un pou d’aigua on es va trobar aigua medicinal. És per aquest motiu que l’itinerari organitzat el 28 de gener pels centres cívics Ateneu Fort Pienc, La Casa Elizalde, Casa Golferichs i Urgell porta per nom Les grutes de Vallcarca. Començarà a les 10.30 h, i servirà per conèixer aquesta construcció, però sobretot també per descobrir els escriptors, pintors, músics i dibuixants relacionats amb Vallcarca i els Penitents, dins del districte de Gràcia.

Les persones participants de l’activitat recorreran els carrers estrets de Vallcarca, les pujades i escales, i també els solars fruit d’enderrocs i especulacions. Pel que fa a les grutes de la finca, conserven els elements que suporten les voltes. Estan construïdes amb pilars originals i arcs de maó. Quan Jujol, arquitecte col·laborador de Gaudí, va començar la construcció, va voler fer un pou d’aigua i sorprenentment s’hi va trobar un alt nivell de radi. El doctor Sansalvador va decidir utilitzar aquest element químic amb finalitats medicinals. En aquella època l’aigua destil·lada amb radi era utilitzada com a remei per a tots els mals. El que havia de ser una casa d’estiueig va passar a ser un espai per explotar i comercialitzar el que van anomenar aigua radial. Jujol va construir galeries subterrànies per tal d’accedir fàcilment al pou d’aigua. La finca, actual seu del Taller d’Història de Gràcia, té una façana també amb formes originals, i el conjunt està declarat Bé Cultural d’Interès Local.

Les inscripcions per fer la ruta es poden dur a terme als centres cívics organitzadors. Més informació, en aquest enllaç.