'L'últim naturalista', un llibre sobre Jordi Sabater Pi

Mon, 30/01/2023 - 07:00

'L'últim naturalista', un llibre sobre Jordi Sabater Pi

Publicat per l'Ajuntament de Barcelona en coedició amb la UB, el presenten Toni Pou i Jordi Amat el 31 de gener.

Jordi Sabater Pi (Barcelona, 1922 – 2009) sempre serà recordat com la persona que va portar el goril·la albí Floquet de Neu a Barcelona. Però la seva trajectòria científica i professional va molt més enllà. Un llibre coeditat per l’Ajuntament de Barcelona i la Universitat de Barcelona reconstrueix la seva història a partir de la correspondència que va mantenir mentre va viure a l’Àfrica. Porta per títol L’últim naturalista. Jordi Sabater Pi, i es presentarà el darrer dia de gener a les 18 h al restaurant La Dama del Zoo (entrada pel parc de la Ciutadella). Hi participaran Toni Pou, físic, escriptor i autor del llibre, i Jordi Amat, escriptor i comissari de la col·lecció “Gent de Barcelona”.

En les seves 328 pàgines s’explica com Sabater va marxar amb 17 anys a l’Àfrica i va tornar a la seva ciutat natal tres dècades més tard com un dels primatòlegs més reputats del món, tot i no tenir cap títol universitari. Va ser pioner en l’estudi científic de goril·les i ximpanzés, i va fer aportacions que van transcendir la disciplina fins al punt de reformular la concepció d’humanitat que imperava en els cercles acadèmics. Va tenir una trajectòria tenaç i marcada per la curiositat, el respecte per la natura, la passió pel coneixement, una voluntat de ferro i també un gust romàntic per l’exploració científica a la manera dels naturalistes del segle XIX com Humboldt i Darwin.

La tarda de la presentació, després de l’acte, es farà una visita a l’exposició Maa-Yiem, l’extraordinària història de Jordi Sabater Pi. Més informació del llibre, en aquest enllaç.