Un llibre i un web compilen 600 anys d’història de gegants a Barcelona

Fri, 03/02/2023 - 07:00

Un llibre i un web compilen 600 anys d’història de gegants a Barcelona

La presentació de la publicació tindrà lloc la tarda de dimecres 8 de febrer al Palau de la Virreina.

Barcelona Gegantera. Història d’un moviment popular contemporani és un estudi exhaustiu i multimèdia sobre l’evolució de les colles geganteres de Barcelona. El seu autor és Nico Alonso, i l’edita l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona per commemorar els 600 anys dels Gegants de la Ciutat. La presentació del llibre es durà a terme dimecres 8 de febrer a les 19.30 h al vestíbul del Palau de la Virreina, amb la participació de l’autor del llibre i de Montserrat Garrich, de l’Esbart Català de Dansaires, Manuel Delgado, antropòleg, i Rosa Navarro, de la Coordinadora de Colles Geganteres de Barcelona.

El llibre descriu la història de les colles geganteres i de totes les peces d’imatgeria festiva que s’han anat construint al llarg dels segles. Es tracta d’un treball de recerca, exhaustiu i rigorosament documentat, que presenta dades inèdites que reescriuen bona part de la història dels gegants de la ciutat, des del 1424 fins avui. La publicació, a més de retre homenatge a la tradició gegantera, vol posar en valor la cultura popular com a eina socialitzadora, així com a les persones que hi ha al darrere fent possible la transmissió del llegat cultural a les futures generacions. Així mateix, es posarà en funcionament un web que incorporarà el testimoni de desenes de persones que, en els darrers cinquanta anys, han mantingut vives les festes dels diferents barris de la ciutat. El web inclourà també els vídeos i l’anàlisi coreogràfica dels balls de tots els gegants i gegantes de Barcelona, una feina realitzada per l’Esbart Català de Dansaires dins del projecte de l’Inventari de Danses Vives.

En el decurs de l’acte de presentació del llibre també es donarà a conèixer la programació de la commemoració dels 600 anys de la primera referència de gegants a Barcelona, uns actes que s’allargaran fins a finals de l’any 2024.