Un itinerari centra la mirada en la dona a la postguerra barcelonina

Thu, 09/02/2023 - 07:00

Un itinerari centra la mirada en la dona a la postguerra barcelonina

Organitzada per diferents centres cívics, la proposta parteix de la coneguda novel·la de Carmen Laforet 'Nada', primer Premi Nadal.

Nada està considerada una de les obres literàries més importants de l’Espanya del segle XX. Va ser la primera novel·la escrita per la barcelonina Carmen Laforet (Barcelona, 1921 – Majadahonda, 2004), i amb ella va guanyar la primera edició del Premi Nadal, l’any 1945. El Centre Cívic Urgell, el Centre Cultural La Casa Elizalde, el Centre Cívic Casa Golferichs i el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc proposen redescobrir les pàgines d’aquest llibre a través de l’itinerari temàtic titulat La dona a la postguerra. Barcelona i la novel·la ‘Nada’ de Carmen Laforet. Tindrà lloc dissabte 18 de febrer a partir de les 10.30 h, la durada serà d’unes tres hores, i les inscripcions, al preu de 16.30 €, es poden fer als centres esmentats.

El text de Laforet endinsa el lector en la Barcelona dels anys quaranta, i hi surten espais com la Universitat de Barcelona, la Catedral, la Via Laietana, l’estació de França o l’Eixample. Tot des de la mirada melangiosa d’una jove que, òrfena de pares, es trasllada a la capital catalana per estudiar i començar una nova vida. S’instal·la a casa de la seva àvia, on també hi resideixen altres familiars, i l’ambient que l’envoltarà estarà marcat per la tensió, la violència, l’odi, la fam i la brutícia. L’obra, de caràcter existencialista, va suposar una renovació en la narrativa de l’època, i la crítica sempre n’ha destacat la prosa fresca i directa i l’extraordinària sensibilitat.

L’itinerari el guiarà la professora, historiadora de l’art, gestora cultural i documentalista Carolina Chifoni. Més informació, aquí.