Per la trajectòria vital i professional del traductor Joan Fontcuberta

Mon, 13/02/2023 - 07:00

Per la trajectòria vital i professional del traductor Joan Fontcuberta

Va traduir un centenar llarg de llibres de l'alemany i de l'anglès i va ser pioner en la traducció audiovisual al català.

Una exposició titulada Joan Fontcuberta, tots els colors del camaleó. Art i ètica de la traducció —títol manllevat en la seva primera part de l’assaig del mateix Fontcuberta Tots els colors del camaleó— recorre la trajectòria d’aquest traductor nascut a Argentona l’any 1938 i mort a Barcelona el 2018. Una tasca professional que va deixar més d’un centenar de traduccions de l’alemany i de l’anglès, moltes de les quals obres mestres de la literatura universal. Fontcuberta també va destacar per ser un dels primers en dedicar-se a la traducció de material audiovisual al català, i va exercir de professor al llarg de quatre dècades a la Universitat Autònoma de Barcelona, a la Facultat de Traducció i d’Interpretació. La mostra, comissariada per Judit, Laura, Cristina, Joan i Mireia Fontcuberta Famadas, la trobareu fins al 20 de febrer a la Biblioteca de Catalunya.

El traductor va rebre el Premi de la Institució de les Lletres Catalanes el 1991, i el Premi Ciutat de Barcelona el 2010 per la traducció de La impaciència del cor (Ungeduld des Herzens) de l’austríac Stefan Zweig. Com s’informa en el primer apartat de l’exposició, va traduir des d’assaig fins a novel·la, poesia, teatre i prosa autobiogràfica, i de matèries molt diverses: art, divulgació científica, sociologia, filosofia, mitologia… Només per citar alguns títols que gràcies a ell podem llegir en la nostra llengua: Huckleberry Finn de Mark Twain, Robinson Crusoe de Daniel Defoe, La mort de Virgili de Hermann Broch, A la jungla de les ciutats de Bertolt Brecht, La Metamorfosi i altres contes de Franz Kafka, El darrer del mohicans de James Fenimore Cooper o El tercer home de Graham Greene. A la mostra hi ha algunes d’aquestes obres, i el llistat complet de totes les que va traduir al llarg de seixanta anys de dedicació.

Trobareu més informació en aquest enllaç.