'Retorn als orígens', de Sònia Casas, Premi Nèstor Luján de novel·la històrica

Tue, 06/06/2023 - 17:27

'Retorn als orígens', de Sònia Casas, Premi Nèstor Luján de novel·la històrica

El text té com a protagonistes l'arquitecte Antoni Gaudí i el diplomàtic i egiptòleg Eduard Toda.

L’escriptora i periodista Sònia Casas és la guanyadora del XXVII Premi Nèstor Luján de novel·la històrica, gràcies al seu llibre Retorn als orígens, que aquesta mateixa setmana, a través de Columna Edicions, serà a les llibreries.

L’obra recrea aspectes poc coneguts de la vida de l’arquitecte Antoni Gaudí, i hi ha un segon personatge protagonista: el diplomàtic i egiptòleg Eduard Toda. Van estudiar junts a Reus, moment en el què comença la trama. Amb salts entre el present i el passat, Retorn als orígens connecta conegudes construccions gaudinianes amb un paratge del Baix Camp que possiblement va servir d’inspiració al genial arquitecte. Per escriure la novel·la —en la que ha estat treballant, segons ha explicat Casas, d’ençà del 2016—, l’autora ha consultat diaris personals, articles periodístics, biografies i material gràfic i artístic.

El jurat del guardó ha volgut valorar la capacitat de Casas de jugar amb elements esotèrics i de novel·la rural, i també la barreja entre personatges reals i de ficció d’una manera molt equilibrada.