La Biblioteca Gabriel García Márquez, entre les quatre millors del món de 2023

Mon, 12/06/2023 - 19:44

La Biblioteca Gabriel García Márquez, entre les quatre millors del món de 2023

Ha estat seleccionada com a finalista del premi internacional IFLA, i la guanyadora del guardó es coneixerà el 21 d'agost.

Biblioteca Gabriel García Márquez

Inaugurada el 28 de maig de 2022, la Biblioteca Gabriel García Márquez, a Sant Martí, està especialitzada en literatura llatinoamericana i lluu el nom de qui va ser Premi Nobel de Literatura, i figura molt vinculada a la ciutat de Barcelona. Cridat a convertir-se en un node social i cívic del barri, l’equipament va ser dissenyat per Suma Arquitectura, i aquesta obra els va valer el Premi Ciutat de Barcelona 2022 d’Arquitectura. Ara, la Biblioteca pot sumar un altre guardó, ja que ha estat seleccionada com a finalista al Premi internacional de Millor Biblioteca Pública de 2023 que lliura la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). El 21 d’agost, a Rotterdam, s’anunciarà la guanyadora de la distinció en el marc de la 88a edició del Congrés Mundial de Biblioteques i Informació organitzat per la IFLA.

Les altres tres finalistes seleccionades són la Public Library Janez Vajkard Valvasor Krškov (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (Xina). Per tant, a parer de l’IFLA, la Biblioteca Gabriel García Márquez és una de les quatre millors del món de 2023, i ha estat gràcies a la bona valoració dels següents punts: la interacció amb l’entorn i la cultura local, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l’IFLA.

La Biblioteca, pensada com a equipament cultural de proximitat per als veïns i les veïnes del districte, disposa de 4.000 m² distribuïts en sis plantes amb una estructura de fusta vista. Incorpora estratègies sostenibles que han permès obtenir la certificació Gold LEED. Entre juny de 2022 i maig de 2023 ha rebut la visita de 277.578 persones amb una mitjana de 947 visites diàries. Ha acollit 75 activitats amb una assistència total de quasi quatre mil persones, i ha registrat 128.695 documents en préstec.

Més informació, en aquest enllaç.