Les Biblioteques de Barcelona celebren els 25 anys de clubs de lectura amb el Nobel Abdulrazak Gurnah

Thu, 03/08/2023 - 07:00

Les Biblioteques de Barcelona celebren els 25 anys de clubs de lectura amb el Nobel Abdulrazak Gurnah

El 23 de setembre hi haurà una conversa amb l'escriptor de Zanzíbar i també una actuació musical de Pol Batlle amb Rita Payés.

Un quart de segle bé mereix una bona celebració. Així ho han considerat les Biblioteques de Barcelona, que aquest mes de setembre commemoraran que fa 25 anys que organitzen clubs de lectura, i l’acte central per recordar-ho serà d’alt nivell: rebran la visita d’Abdulrazak Gurnah, Premi Nobel de Literatura 2021, mentre que la música la posaran Pol Batlle i Rita Payés.

L’autor de Zanzíbar conversarà amb les periodistes Núria Juanico i Tania Adam dissabte 23 de setembre a partir de les 11.30 h a la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Ho farà sobre el seu darrer llibre, El desertor (Salamandra, 2023), una novel·la sobre les conseqüències del passat, el poder combatiu de l’amor i la força salvadora de la literatura. Obra mestra on les conseqüències d’una relació amorosa prohibida ressonen des de l’Imperi britànic fins a la independència africana. Abdulrazak Gurnah és d’origen tanzà i establert a Anglaterra des de fa més de mig segle. Doctorat el 1982 per la Universitat de Kent, va exercir la docència a les universitats Bayero (Kano, Nigèria) i Kent, on va fer classes de literatura fins a la seva jubilació el 2017. És membre de la Royal Society of Literature des de l’any 2006 i autor de nombrosos contes, assaigs i una desena de novel·les, entre les quals destaquen Paraíso (Salamandra, 2021), nominada per als premis Booker i Whitbread, o A orillas del mar (Salamandra, 2022). Considerat un dels escriptors postcolonials més rellevants, ha estat guardonat amb el Premi Nobel de Literatura el 2021 per la seva “commovedora descripció dels efectes del colonialisme i la història dels refugiats a l’abisme entre cultures i continents”. Serà en el mateix acte que també es podran escoltar les cançons de Pol Batlle i Rita Payés.

En paral·lel, s’organitzen dos clubs de lectura de llibres de Gurnah. L’un és presencial i ja va començar a finals de juliol, però s’allargarà fins al 23 d’octubre i tracta sobre els llibres A la vora del mar i El desertor. Conduït per Jordi Nopca, hi col·laboren Salamandra i la Diputació de Barcelona. L’altre és virtual, s’iniciarà el 4 de setembre i girarà entorn de Paraíso.

Per a més informació, cliqueu aquí.