Julia Wong: "A Vil·la Joana, entre senglars i papallones grogues, hi ha la millor història que desitgis explicar"

Fri, 11/08/2023 - 07:00

Julia Wong: "A Vil·la Joana, entre senglars i papallones grogues, hi ha la millor història que desitgis explicar"

Parlem amb la poeta i narradora peruana sobre la seva residència literària a Barcelona.

Filla d’immigrants xinesos establerts a Perú, autora de catorze llibres de poesia i novel·la, Julia Wong Kcomt va fer una residència literària al MUHBA Vil·la Joana entre el 19 de juny i el 10 de juliol, amb l’objectiu d’avançar en la redacció d’una novel·la que té com a protagonista una cosina seva. “El meu llibre és una història fictícia basada en un personatge de la vida real. La meva cosina gran es deia Jesús, nom que està escrit en lletres immenses en una de les sales del museu de Vil·la Joana. Va ser una dona que va trencar patrons en el seu temps, una de les primeres doctorandes dona a Espanya per la Universidad Nacional de Trujillo i rectora de la Universidad Privada del Norte – La Libertad Perú”. I què va fer decidir Wong a que la seva cosina fos la protagonista de la seva nova novel·la? “Va ser un personatge profund, complex, hispanista, legal, lleial, real. Un ésser humà incomparable amb dotzenes de qualitats i amb costats foscos terribles. La meva admiració i afecte van ser desbordats, però en algun moment es van convertir en rebuig per les exigències. El llibre és sobre ella i la nostra relació. Ella em va formar com a humana, em va posar valors i pautes gairebé inabastables, però em va ensenyar a no defallir a la recerca d’un objectiu. El mínim que podia fer era dedicar un llibre a la seva existència i llegat. El vaig començar abans  que morís. L’estada a la Vil·la em va ajudar a estructurar-lo millor”.

La seva estada a Barcelona la defineix com a “experiència multifacètica” i “plena de sorpreses”, i considera Vil·la Joana com un marc ideal on desenvolupar el seu projecte: “El llibre té molta relació amb art, arquitectura, paraula, jerarquies socials, cerca d’equitat econòmica, diàleg amb la natura… i la residència em va servir per a respondre una gran part dels interrogants que tenia, tot i que també en va obrir de nous!”. En aquest sentit, aconsella a qualsevol autor o autora que estigui pensant si fer una residència literària a Vil·la Joana que no ho dubti: “Allí, entre senglars i papallones grogues, hi ha la millor història que desitgin explicar”.

Wong va aprofitar la residència per fer dos actes de presentació del seu llibre La tercera guerra lunar, i explica que es va sentir “molt acollida a Barcelona en general, i veure l’hospitalitat tant a la Vil·la com als espais programats va ser molt gratificant”. Sobre els seus projectes immediats, ens avança que enguany publicarà un llibre de contes amb Cocodrilo Editores, i que està preparant una antologia de cinc poetes portuguesos traduïts al castellà pensat especialment per a les universitats peruanes.

Més informació sobre les residències al MUHBA Vil·la Joana, en aquest enllaç.