Josep Pedrals diu els poemes del Rector de Vallfogona

Tue, 19/09/2023 - 07:00

Josep Pedrals diu els poemes del Rector de Vallfogona

El recital tindrà lloc el darrer migdia de setembre a la llibreria Nollegiu del Poblenou.

Coincidint amb el 400 aniversari de la mort del Rector de Vallfogona (de nom real Francesc Vicent Garcia i Ferrandis), l’editorial Barcino publica el primer dels tres volums que aplegaran la poesia completa d’aquest autor. Aquest primer llibre inclou sonets i dècimes amb l’ortografia regularitzada a partir de les normes actuals, però respectant les característiques de la llengua de l’autor.

Per presentar-lo, la llibreria Nollegiu ha organitzat un recital a càrrec del poeta Josep Pedrals. Es farà dissabte 30 de setembre al punt del migdia, i l’accés és lliure.

El Rector de Vallfogona va passar de ser el principal referent de la literatura catalana durant més de dos-cents anys, a ser menystingut a finals del segle XIX i oblidat durant la major part del XX. Aquest 2023, la commemoració del quart centenari de seva mort i la publicació de l’obra completa poden suposar un nou punt d’inflexió en la valoració de la seva obra.

Nascut a Saragossa però de família tortosina, Garcia va créixer a la capital ebrenca, va estudiar a Barcelona i va ser ordenat capellà a Vic. Allí ingressà dins el cercle de confiança del bisbe Robuster, una figura de certa rellevància a la Catalunya dels primers anys del XVII. D’ell n’obtingué la parròquia de Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà), que va regir des de 1607 fins a la seva mort, el 2 de setembre de 1623. Va fer una trajectòria relativament exitosa, principalment al servei d’una de les famílies més poderoses del moment, els Montcada, i va alternar la vida tranquil·la a la Vall del Corb amb diversos desplaçaments pel país, normalment motivats per la seva vinculació amb aquesta família.

Més informació, en aquest enllaç.