Exposició amb motiu del IV centenari de la mort del Rector de Vallfogona

Tue, 26/09/2023 - 07:00

Exposició amb motiu del IV centenari de la mort del Rector de Vallfogona

La Biblioteca de Catalunya acull aquesta mostra comissariada per Albert Rossich que recorda el primer poeta barroc de la literatura catalana.

Fins al darrer dia d’octubre podreu visitar a la Biblioteca de Catalunya (BC) l’exposició Vicent Garcia, Rector de Vallfogona. IV centenari de la seva mort, mostra que té com a comissari l’escriptor i filòleg Albert Rossich i que recorda la importància històrica d’aquesta figura, “primer poeta barroc de la literatura catalana”, com s’explica al programa de mà de l’exposició.

Francesc Vicent Garcia i Ferrandis, nom real del Rector de Vallfogona, va néixer a Saragossa, on residien temporalment els seus pares, el 22 de gener de 1579. Orfe de pare als tres anys, va tornar amb la mare a Tortosa, on ella es va casar amb el llibreter Pau Bono, l’any 1585. Garcia va estudiar per capellà i va estar al servei del bisbe de Vic Francesc Robuster. També va ser secretari del bisbe de Girona Pere de Montcada, l’any 1621. Rector de la parròquia de Vallfogona de Riucorb des de 1606, va mantenir aquest càrrec fins a la seva mort, el 2 de setembre de 1623, ara fa quatre segles. “Al costat del capellà i del poeta va sorgir un personatge popular que va convertir el nom de Rector de Vallfogona en un mite folklòric. Això el va mantenir viu fins i tot en els moments en què una crítica exigent el va fer objecte de blasme i de reprovació, a partir del Romanticisme”, es recorda a la mostra, que també informa que Garcia va conrear diversos gèneres però que sobretot es va fer popular per les obres de caràcter satíric.

Amplieu la informació amb aquest enllaç.