Violaine Bérot: "El més important per mi en una residència és poder treballar en pau i en un entorn natural"

Wed, 15/11/2023 - 07:00

Violaine Bérot: "El més important per mi en una residència és poder treballar en pau i en un entorn natural"

L'escriptora francesa comenta la seva estada a Vil·la Joana, on ha avançat en una novel·la sobre la vellesa i la mort.

Autora d’una dotzena de novel·les, l’escriptora francesa Violaine Bérot va arribar al MUHBA Vil·la Joana convidada pel festival Liternatura, i hi va desenvolupar una residència literària de tres setmanes, el passat mes de setembre. No és, ni de lluny, la primera residència de la seva trajectòria: “Faig habitualment residències literàries. I el més important per mi és poder treballar en pau i en un entorn natural. Vil·la Joana compleix a la perfecció aquests dos criteris”. Així que l’estada li va anar com anell al dit per tirar endavant el seu nou projecte, una novel·la entorn la vellesa i la mort. “Vaig començar a treballar-la uns mesos abans de la residència, i encara hauré de seguir uns quants mesos més. Les dates de l’estada em van anar molt bé, perquè era en un moment en què necessitava aïllar-me per seguir endavant”.

Així doncs, a diferència d’altres residents, Bérot va fer poca vida cultural per la ciutat de Barcelona, però sí que va aprofitar per trobar-se amb la seva editorial a Espanya, Las Afueras, i parlar de futurs projectes. L’autora dona molta importància a les residències d’aquestes característiques, però creu que cada autor o autora té la seva manera de fer i per tant cadascú ha de saber si fer-ne o no. “Jo només puc dir-te l’efecte que tenen en la meva escriptura: em permeten mantenir-me molt concentrada en allò que estic fent, fins i tot em fan canviar la meva manera d’escriure, i també em permeten aïllar-me, especialment quan no conec l’idioma del lloc”.

Bérot espera tornar aviat per presentar la traducció d’algunes de les seves novel·les. En els darrers temps ha publicat Comme des bêtes (2021), C’est plus beau là-bas (2022) i Nuits de noces  (2023).

Més informació, aquí.