Tot a punt per al VII Simposi de Literatura Comparada a Catalunya

Mon, 27/11/2023 - 07:00

Tot a punt per al VII Simposi de Literatura Comparada a Catalunya

Té per lema 'Comparatistes sense comparatisme', i hi participaran, entre d'altres, Jaume C. Pons Alorda, Anna Ballbona, Joan Todó i Núria Contreras.

Entre el 13 i el 15 de desembre es durà a terme el VII Simposi de Literatura Comparada a Catalunya, enguany amb l’enunciat “Comparatistes sense comparatisme”. Les dues primeres jornades seran matinals i es desenvoluparan al MUHBA Vil·la Joana, mentre que divendres 15 el simposi tindrà lloc a la tarda a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona (UB). L’organitzen el Grup de Recerca de Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu i el MUHBA.

El simposi forma part d’un projecte obert que cerca, en paraules de l’organització, “desenvolupar una perspectiva el més completa possible de la Història de la Literatura Comparada a Catalunya”. Es pot llegir en la presentació d’aquesta edició: “La Literatura Comparada té, entre els escriptors catalans, una tradició que pot considerar-se lògica i paradoxal alhora. D’una banda, per la història de la modernitat cultural a Catalunya, —i especialment a Barcelona—, la seva crítica literària té una dimensió internacional, cosmopolita, coherent amb la relació de la literatura catalana amb les literatures europees. Però, en el moment d’institucionalitzar-se acadèmicament la Literatura Comparada, només Ramon Esquerra aconsegueix incorporar-se explícitament a aquesta nova disciplina. En canvi, els principals crítics literaris a Catalunya es caracteritzen en els seus escrits per una actitud profundament comparatista, però sense sotmetre’s a les pautes marcades oficialment des de les càtedres del comparatisme i, en alguns casos, discutint l’orientació donada per l’acadèmia. El resultat és un conjunt de Comparatistes sense comparatisme: crítics literaris de talent, voluntat i mirada comparatista que, rellegits en aquesta clau, mostren una història alternativa de la Literatura Comparada al nostre país, i en el conjunt d’Europa”.

Programa

Dimecres 13 de desembre 2023 (MUHBA Vil·la Joana)

10.00 h Presentació

10.30 h Josep Maria de Sagarra, crític teatral
Francesc Foguet (Universitat Autònoma de Barcelona)

11.30 h Enrique Badosa
Jordi Valls Pozo (escriptor)

12.30 h Gerard Vergés
Jaume C. Pons Alorda (escriptor)

13.30 h  Arthur Terry
Lluís Quintana (Universitat Autònoma de Barcelona)

Dijous 14 de desembre 2023 (MUHBA Vil·la Joana)

10.00 h Joan Teixidor
Tomàs Meinhardt (Universitat de Barcelona)

11.00 h  Carles Sindreu
Anna Ballbona (escriptora)

12.00 h Pau Romeva
Sílvia Coll-Vinent (Universitat Ramon Llull)

13.00 h Josep Palau i Fabre
Joan Todó (Universitat Autònoma de Barcelona i escriptor)

Divendres 15 de desembre 2023 (UB-Facultat de Filologia. Aula Joan Maragall)

16.30 h Tomàs Garcès
Bernat Padró (Universitat de Barcelona)

17.30 h Anna Murià
Núria Contreras (Universitat de Barcelona)

18.30 h  Manuel Vázquez Montalbán
Ester Pino (Universitat de Barcelona)

19.30 h  Ferran Soldevila, escriptor
Enric Pujol (Universitat Autònoma de Barcelona)

Inscripcions, aquí.