Un BCNegra entre espies

Mon, 29/01/2024 - 12:00

Un BCNegra entre espies

La 19a edició del festival tindrà un centenar llarg de convidats i, com a fils conductors, l’espionatge i la intimitat en un món virtual.

La setmana més fosca de la ciutat s’acosta. Entre el 5 i l’11 de febrer el gènere negre centrarà totes les mirades, en la que serà la 19a edició del festival BCNegra. En aquesta ocasió, el lema és “Espies com nosaltres”. I és que, segons el comissari de l’esdeveniment, l’escriptor Carlos Zanón, “s’espien secrets d’Estat, però també la nostra intimitat, i nosaltres, la dels altres. La geopolítica, el terrorisme, la política de blocs han fet que l’espia, aquell que conviu com un de nosaltres per trair els nostres secrets, estigui d’actualitat”.

Serà, doncs, un festival que tindrà com a eixos destacats —que no els únics— l’espionatge i la violació de la intimitat en el món virtual actual. La llista d’autores i autors que participaran en alguna de les taules i converses —enguany, totes batejades amb el títol d’alguna novel·la o narració de Graham Greene— és extensa, amb més d’un centenar de noms: Eduardo Mendoza, Elaine Vilar, Kike Ferrari, Chris Offutt, Juan Tallón, Carles Porta, Susana Martín Gijón, Sandrone Dazieri, Rosa Ribas, Alicia Giménez Bartlett, Marc Pastor, Andreu Martín, Joe Thomas, José Ovejero, Victoria González, Carmen Mola… La mítica sala La Paloma, la Biblioteca Jaume Fuster, els cinemes Mooby Bosque i la Filmoteca de Catalunya seran els espais que acolliran el gruix de les activitats del programa oficial.

L’ull que tot ho veu

Javier Olivares és l’autor del cartell del festival. El protagonitzen tres personatges amb un look atemporal i fàcilment identificables amb el gènere, tot i que potser els veritables protagonistes són els ulls, els d’aquests personatges, però també, i sobretot, el del telèfon mòbil, ben a la vista en primer pla. La conclusió sembla clara: a tot arreu hi ha ulls que miren i espien. Tal com explica l’autor, el mòbil és el gran ull del segle XXI, i ha volgut combinar elements de regust clàssic, com ara el diari foradat, amb eines modernes. Tot porta cap a un ambient d’espionatge, coronat per una tipografia que juga com un element més.

Tota la informació del festival la podeu espiar al web oficial.