Ramon Gener, Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

Tue, 30/01/2024 - 17:16

Ramon Gener, Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull

Amb la seva primera novel·la, 'Història d'un piano', que explica un camí de redempció a través de la música.

El conegut divulgador musical Ramon Gener és el flamant Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull, gràcies a la seva primera novel·la, titulada Història d’un piano. És la 44a edició d’aquest guardó, dotat amb 60.000 €.

El jurat del Premi estava format per Carles Casajuana, Pere Gimferrer, Isona Passola, Núria Pradas, Gerard Quintana i Carme Riera, i amb Emili Rosales com a secretari amb vot, i ha considerat per unanimitat l’obra de Gener mereixedora del reconeixement. El llibre es publicarà el 6 de març editat per Columna.

La novel·la narra la història d’un piano al llarg d’un segle. Segons l’autor, “un piano és una màquina del temps, alguna cosa més que un instrument, un objecte per a recordar els que no hi són”, i ha afegit que el text és una història de redempció de tots els qui van posseir el mateix piano abans que ell. El divulgador barceloní ha comentat que cada dia el primer que fa quan es lleva és obrir la tapa del piano i dir-li “bon dia”, i que un dia va pensar que havia d’explicar la història del seu piano Grotian-Steinweg, fabricat a la localitat alemanya de Brunsvic. Per escriure la narració, ha informat Gener, fins i tot va viatjar amb la seva dona a conèixer la fàbrica on va estar fet. Però, sobretot, el repàs de la vida d’aquest instrument servirà al lector descobrir aspectes de la història del segle XX del continent europeu.

Història d’un piano s’ha imposat entre els 51 originals que s’han presentat en aquesta edició del Premi Ramon Llull.