El segon premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona, per a Sylvia Lagarda-Mata

Mon, 12/02/2024 - 20:53

El segon premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona, per a Sylvia Lagarda-Mata

Amb el 'thriller' històric 'Veus de mort als Encants Vells'.

Àfora Focus Edicions i l’editorial Comanegra han convocat per segon any el premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona, guardó dotat amb 25.000 € i que té com a requisit en les seves bases que les obres que s’hi presentin han d’estar ambientades totalment o parcial en la capital catalana. Si en la primera edició el guanyador va ser Lluís-Anton Baulenas per Seré el teu mirall, aquest 2024 el reconeixement ha anat a parar a Sylvia Lagarda-Mata, gràcies a Veus de mort als Encants Vells, un thriller històric que viatja fins a la Barcelona de mitjans segle XIX i que té com a protagonistes el detectiu Auguste Dupin, personatge d’Edgar Allan Poe, i un jove mosso d’esquadra.

Dupin arriba a la ciutat per investigar un cas que l’involucra directament, un cas que ja ha trasbalsat la premsa catalana i francesa i que constitueix, probablement, un dels primers crims “mediàtics” del nostre país: el cas de l’assassí de llibreters de Barcelona.

El jurat del guardó ha volgut destacar que Veus de mort als Encants Vells uneix dos grans referents literaris històrics de manera original i versemblant. Per una banda, és un homenatge al pare de la novel·la detectivesca, Edgar Allan Poe, i el seu personatge més emblemàtic, Auguste Dupin. I, per altra banda, se’ns presenta el cas del “llibreter assassí de Barcelona”, que per atzars de la passió pels llibres cau a la taula del detectiu Dupin.

Nascuda a Barcelona el 1961, Sylvia Lagarda-Mata és una cronista i divulgadora de la història de la seva ciutat natal, i en especial de la fosca i criminal. Llicenciada en Ciències de la Informació i màster en Comunicació Audiovisual, a finals dels anys setanta ja escrivia sobre els mites i la iconografia de Barcelona. Ha estat guionista de documentals, creativa publicitària, i professora de Comunicació, Cinema i Televisió. Entre els llibres publicats en té de divulgació, com ara Fantasmes de Barcelona (2009), Catalunya, terra de pirates (2021) o Catalunya, terra de bandolers (2023), tots amb Angle Editorial. Pel que fa a novel·les, podem citar Mazapanes amargos (2008, RBA), o L’ombra de la Magui encara és al jardí (Columna, 2020).