Alba Gómez Gabriel, guanyadora del 44è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

Tue, 18/06/2024 - 11:44

Alba Gómez Gabriel, guanyadora del 44è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

Amb la seva primera novel·la, titulada 'Jo soc l'última Plaça'.

“Una novel·la urbana, narrada amb originalitat, que tracta un tema contemporani i social, protagonitzada per un mosaic de personatges descrits amb vivor i profunditat”. Així ha definit el jurat del 44è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana l’obra Jo soc l’última Plaça, títol que ha rebut el guardó —dotat amb 35.000 € i l’edició comercial del llibre a càrrec d’Edicions 62— imposant-se entre 116 originals presentats. La seva autora és la barcelonina Alba Gómez Gabriel, i aquesta és la seva primera novel·la.

Jo soc l’última Plaça és la història d’una plaça al cor de Barcelona, la plaça del Sol, un lloc que és mirall de molts altres llocs, un úter fèrtil d’històries, un escenari de supervivència i de crisi, de desig, de solitud, de por, d’amor i d’exclusió. L’habiten persones que viuen dins la roda del sistema, els veïns i veïnes de la Finca Groga, i persones que, obligades pels especuladors o per voluntat pròpia, en viuen al marge. Un matí, un inquilí nou, misteriós i fugisser, s’instal·la al banc de la plaça. L’ha clissat la Bel —protagonista de la novel·la— des de la finestra de l’hotel. Per què ha vingut aquí i per què fa nit al terrat de la Finca groga? Què busca? Què espera?

Segons s’explica des de l’organització del Premi, “Alba Gómez Gabriel ha escrit una novel·la urbana des dels marges que oscil·la admirablement entre la calidesa i la sordidesa. Una història que exposa amb vivor i profunditat les vísceres d’una ciutat gentrificada que expulsa els veïns i esborra les persones”.

Alba Gómez Gabriel és periodista i llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Es dedica des de fa quinze anys al camp de l’escriptura periodística i creativa, exercint tasques d’investigació, docència, coordinació editorial, guió i entrevistes literàries. És sòcia de la cooperativa de comunicació L’Apòstrof, SCCL, on es dedica a fer projectes creatius i de comunicació, feina que combina amb l’escriptura.

Més informació, en aquest enllaç.