Aurora Bertrana, una autora polièdrica

Wed, 19/06/2024 - 11:07

Aurora Bertrana, una autora polièdrica

Fins a finals de setembre es pot visitar al Palau Robert una exposició que coincideix amb el mig segle de la mort de l'escriptora i violoncel·lista gironina.

Textos, fotografies, llibres, objectes i documents il·lustratius conformen l’exposició “Aurora Bertrana, polièdrica. Viure i escriure amb coneixement de causa“, comissariada per Adriana Bàrcia i instal·lada al hall del Palau Robert fins al 29 de setembre. L’objectiu de la mostra: fer difusió de la personalitat trencadora i polifacètica de l’escriptora i violoncel·lista gironina, just quan es compleixen 50 anys de la seva defunció. La mostra sorgeix d’una proposta del mateix Palau Robert.

L’exposició es divideix en set blocs, el de la presentació del personatge i els de les successives etapes de la seva vida personal i creativa, a banda d’un panell amb la seva principal bibliografia. Es completa amb unes vitrines amb llibres, notes i objectes personals, així com tres àudios amb intervencions seves en diferents moments de la seva vida. Cada etapa descrita està encapçalada per una sentència de l’autora.

Escriptora, viatgera, periodista, música, conferenciant, pionera, engatjada, polèmica… Aurora Bertrana i Salazar és una de les figures més transversals de la Catalunya del segle XX que s’emmiralla, sense complexos, en el segle XXI. Sorts i dissorts es van arremolinar entorn d’una dona polifacètica que sentia la literatura com “una metzina ideològica, consubstancial”. Malgrat les adversitats a què va haver d’enfrontar-se, es va llançar de ple a la joia de viure gràcies a un esperit inquiet, irreductible i fora de norma.

El 2017 el Departament de Cultura de la Generalitat va commemorar l’Any Bertrana, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Prudenci Bertrana i del 125è aniversari del naixement de la seva filla Aurora.

Més informació de l’exposició, en aquest enllaç.