Adeu al poeta, escriptor, editor i gestor cultural Àlex Susanna

Mon, 29/07/2024 - 09:32

Adeu al poeta, escriptor, editor i gestor cultural Àlex Susanna

El barceloní va publicar una vintena de llibres, entre poemaris i dietaris, i va ser director del Festival Internacional de Poesia de Barcelona.

El món literari està de dol per la mort d’Àlex Susanna, poeta, escriptor, editor i gestor cultural, una figura clau en la renovació cultural del país.

Nascut a Barcelona el 1957, Àlex Susanna va començar la seva trajectòria literària amb la publicació del poemari Abandonada ment el 1977, una obra que ja apuntava les seves inquietuds estètiques i temàtiques. Al llarg dels anys, va escriure una desena de llibres de poesia, entre els quals destaquen Les anelles dels anys (1991, premi Carles Riba) i Angles morts (2007), i va ser traduït a diverses llengües, fent arribar la seva veu poètica a un públic internacional. Així mateix, va publicar un nombre important de dietaris, com ara Quadern venecià (1989, premi Josep Pla 1988), Quadern d’ombres (1999), o Paisatge amb figures (2019, premi Crítica Serra d’Or). Aquest passat mes de gener va publicar amb Proa La dansa dels dies.

Però Susanna no només va destacar com a autor. La seva tasca com a editor i gestor cultural va ser igualment rellevant. Va ser cofundador i director de l’editorial Columna —també va crear Columna Música—, i va fundar i dirigir la col·lecció “Edicions del Mall“. A més, va ser el director de la Institució de les Lletres Catalanes i del Festival Internacional de Poesia de Barcelona, on va promoure la difusió de la poesia catalana arreu del món.

Susanna també va ser director de l’Institut Ramon Llull, on va treballar per donar visibilitat a la cultura catalana a l’exterior. Durant el seu mandat, l’institut va consolidar la seva presència en nombroses fires internacionals del llibre i va establir relacions amb institucions culturals de tot el món. També va ser director de la Fundació Caixa Catalunya-La Pedrera i de l’Agència Catalana de Patrimoni Cultural, així com director d’art de la Fundació Vila Casas, essent comissari de moltes exposicions.