Una exposició commemora els 500 anys del 'Llibre del coc'

Tue, 29/09/2020 - 07:00

Una exposició commemora els 500 anys del 'Llibre del coc'

L'acull fins al 15 d'octubre la Biblioteca de Catalunya.

La nova exposició temporal de la Biblioteca de Catalunya (BC) gira al voltant del Llibre del coc, una obra atribuïda a mestre Robert, cuiner del rei Ferran de Nàpols. Es va publicar el 1520 a través de l’impressor Carles Amorós, i per tant aquest 2020 celebra els 500 anys. El llibre recollia la gran tradició culinària medieval, i va ser tot un èxit, ja que en les sis dècades següents se’n van publicar un mínim de sis edicions més en català i deu en castellà.

La mostra de la BC, comissariada pels doctors de la Universitat de Barcelona Joan Santanach i Suñol i Antoni Riera i Melis, porta per títol La flor de totes les cuines: en els 500 anys del ‘Llibre de coc’ de mestre Robert, i es podrà visitar fins al 15 d’octubre. Consta de diverses vitrines amb llibres d’èpoques molt diferents però que tenen la cuina com a protagonista, i que permeten veure com han evolucionat receptes i gustos al llarg dels anys – a vegades per causes majors, com en anys de guerres o de manca d’aliments -. Així per exemple, a la mostra hi ha des de diverses edicions del Llibre de Sent Soví fins a textos com El que hem menjat, de Josep Pla, o Cuinar per ser feliç, de Carme Ruscalleda. Una darrera vitrina mostra altres materials en dipòsit a la Biblioteca, com revistes, menús de restaurants o publicitat d’aliments, relacionats també amb el món culinari i gastronòmic.

Més informació, aquí.