Barcelona atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’Editorial Joventut

Fri, 27/10/2023 - 12:23

Barcelona atorga la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a l’Editorial Joventut

També se li concedeix al mecenes i col·leccionista Rafael Tous.

El Plenari del Consell Municipal ha acordat, per unanimitat, concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cultural al mecenes i col·leccionista Rafael Tous i a l’Editorial Joventut. Tous rebrà la màxima distinció de la ciutat en l’àmbit de la cultura per la seva trajectòria com a col·leccionista i per la seva voluntat de treballar per la difusió i l’impuls de les pràctiques artístiques contemporànies. Al seu torn, la medalla d l’Editorial Joventut és un reconeixement a la seva dilatada trajectòria, per la voluntat de promoure i apropar la lectura de la literatura universal al públic en general, que ha mantingut i ampliat fins a l’actualitat, i especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil, tant a nivell nacional com internacional.

Joventut rebrà la distinció en l’any del seu centenari. Fundada a Barcelona el 1923 per José Zendrera i Fecha, és una editorial familiar i independent i per la qual n’han passat quatre generacions de la família Zendrera. Al llarg de la seva dilatada trajectòria ha editat prop de 10.000 títols en català i castellà i ha desenvolupat una tasca continuada per promoure i apropar la lectura d’obres de la literatura universal al públic en general, especialment com a referent editorial de la literatura infantil i juvenil. Pionera de les col·leccions populars de novel·la rosa, de novel·la de l’oest i de novel·la d’acció, va introduir el llibre de butxaca a l’estat espanyol amb la col·lecció Z.

En el catàleg de l’Editorial Joventut hi figuren sèries i títols com Les aventures de Tintín, amb exclusivitat d’edició (és l’única editorial al món que els edita fora del segell Casterman), El Club dels Cinc, d’Enid Blyton, Heidi, Alícia en el país de les meravelles, Peter Pan i Wendy, Pippi Calcesllargues i les versions en català dels contes de Grimm, de Carles Riba, i d’Andersen, per Josep Carner. A més de tenir distribució a tot l’estat espanyol, l’Editorial Joventut també va tenir presència a Amèrica Llatina des de ben aviat. Actualment és present a més de 40 països. Fins al 5 de gener, la Biblioteca Jaume Fuster acull l’exposició Les aventures de l’Editorial Joventut, un viatge pel passat i el present de l’editorial, comissariada per Julià Guillamon i Mònica Baró. Ells són també coautors del catàleg homònim de la mostra, editat pel Consell d’Edicions i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona.

Rafael Tous va néixer a Barcelona el 1940 i va ser pioner en l’aposta per l’art conceptual. Va anar configurant un fons personal d’un miler d’obres (que des de l’any 2020 forma part de la col·lecció del MACBA), amb treballs experimentals portats a terme per un grup d’artistes catalans, com ara Francesc Abad, Fina Miralles, Eugènia Balcells, Jordi Benito, Carmen Calvo, Joan Rabascall, Ferran Garcia Sevilla, Eulàlia Grau, Antoni Miralda, Pere Noguera o Carles Pazos. L’any 1980 va obrir la sala Metrònom, primer a Sant Gervasi i després al Born, centre neuràlgic de la creació més radical que va permetre l’efervescència d’unes pràctiques artístiques experimentals híbrides entre la música, la performance i la instal·lació. Va tancar el 2006, després d’haver organitzat més d’un miler d’exposicions i activitats que van tenir un impacte decisiu en l’evolució de la cultura d’aquelles dècades. El 1985 va crear la Fundació Rafael Tous d’Art Contemporani, i és també impulsor d’una fundació que té cura de 3.000 persones a Uganda. L’any 2021 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi per les seves aportacions a favor de la cultura catalana.