Conferència sobre les persones que van deixar empremta en la vida de Puixkin

Tue, 02/07/2024 - 07:00

Conferència sobre les persones que van deixar empremta en la vida de Puixkin

A càrrec d'Olga Garibova i organitzada per la Fundació Cultural Casa de Rússia a Barcelona.

Puixkin i els seus contemporanis” és el títol de la conferència en línia que oferirà Olga Garibova, crítica i autora de nombrosos articles sobre la història del teatre, professora, productora i directora, el dia 9 de juliol a les 18 h. És un acte organitzat per la Fundació Cultural Casa de Rússia a Barcelona, i que es farà en rus amb traducció simultània al castellà. Si voleu sentir les paraules de Garibova, us heu d’inscriure prèviament.

L’obra i la vida d’Aleksandr Serguéievitx Puixkin (Moscou, 1799 – Sant Petersburg, 1837), poeta i novel·lista rus, considerat per molts el fundador de la literatura russa moderna, van coincidir amb l’època de formació de la cultura nacional. Va ser precisament al poeta a qui va correspondre completar la formació del llenguatge literari, que s’havia iniciat al segle XVIII. L’obra d’Aleksandr Serguéyevitx s’ha dispersat en cites. Els seus poemes, contes i prosa van interessar a representants de grups socials i professions molt diversos.

Després de la mort de Puixkin, molts van considerar que el paper històric del poeta havia conclòs i que calia passar pàgina, relegant la seva obra a la categoria de fenòmens passats de la literatura clàssica. No obstant això, a la dècada de 1860, els poetes de la nova era van continuar un peculiar diàleg amb el “sol de la poesia russa” com a principal exponent de l’ànima popular i company en la lluita per la llibertat d’expressió.

Qui va estar al costat de Puixkin al llarg de la seva vida i quines van ser les seves relacions reals amb el poeta? Tsars i servents, crítics i poetes, dames nobles i noies camperoles. Quina petjada van deixar en la vida d’aquest geni apassionat, ingenu, intel·ligent però alhora imprudent, que va morir en un duel defensant el seu deure i l’honor de la seva esposa?

Més informació, en aquest enllaç.

A la imatge, Puixkin als 14 anys recitant un poema davant Derjavin al Liceu Imperial de Tsàrskoie Seló. Quadre d’Ilià Repin (1911).