Entre utopies i distopies en la tercera edició del 42

Mon, 30/10/2023 - 11:00

Entre utopies i distopies en la tercera edició del 42

El Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona rebrà la visita d’Ada Hoffman, Steven Erikson, Wu Ming-Yi, Ann Leckie o Tim Pratt.

Més de 70 activitats i 174 participants donaran cos a la tercera edició del 42, Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, una cita que tindrà lloc del 8 al 12 de novembre a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i que té com a comissari l’escriptor Ricard Ruiz Garzón. Les utopies i distopies, el canvi del terror audiovisual i la fantasia èpica seran els principals eixos de debat en un esdeveniment que també tindrà espai per a homenatjar els grans referents dels gèneres fantàstics.

De la llarga llista de participants, podem citar noms internacionals com ara Steven Erikson, Ada Hoffman, Brandon Sanderson (en línia), Ann Leckie, Tim Pratt, Wu Ming-Yi o Jorge Volpi. Del panorama estatal hi trobarem intervencions de Marta Sanz, Remedios Zafra, Maite Ochotorena, Laura Fernández o David Rubín. I pel que fa a autores i autors catalans hi seran, entre molts d’altres, Maite Carranza, Miquel de Palol, Màrius Serra, Martí Domínguez o Andreu Martín.

El tema principal del 42 girarà entorn del futur de la humanitat, a través dels diferents gèneres literaris no realistes, centrats majoritàriament a examinar els possibles mons distòpics. Així mateix, les diferències entre el terror literari i l’audiovisual tindran el seu espai amb l’exposició dedicada al vessant literari del Festival de Sitges i la presència d’especialistes en el tema. I la renovació de la fantasia èpica prendrà també un paper destacat.

Altres temàtiques seran les maternitats, els feminismes, la mort i la immortalitat i el còmic i la il·lustració.

El festival d’aquest 2023 posarà una atenció especial a les literatures no occidentals, i, entre moltes altres propostes, es descobrirà en directe i en exclusiva qui és l’autor o autora que s’amaga amb el pseudònim Stalker, que ha publicat fins ara sis obres sobre els monstres de l’Àfrica més cruenta.

Una altra fita important és l’organització d’una ruta literària de gèneres fantàstics que recorrerà el centre de la ciutat visitant espais emblemàtics per la seva relació amb personatges, obres o autors de gènere.

Pel que fa a tallers i ponències, n’hi haurà sobre manga, cíborgs i mechas, sobre els jocs de taula i els videojocs o sobre el ciberfeminisme.

Dins del programa d’Acció Lectora de Biblioteques de Barcelona, s’han organitzat activitats amb 500 alumnes de secundària, que visitaran el festival i participaran en clubs de lectura i trobades amb autors i autores. També s’aprofundirà en l’obra Momo, de Michael Ende, i s’organitzaran activitats paral·leles amb Mariana Enríquez, Inés Macpherson o Mar Bosch.

Homenatges i reivindicacions

Com a cada edició, el 42 dedicarà un espai de la programació a l’homenatge a grans referents dels gèneres fantàstics, com és el cas de Shirley Jackson, Ray Bradbury, Italo Calvino, E. A. Poe i H. P. Lovecraft. I també als nostres clàssics, com són Jaume Fuster, la pionera Elvira Augusta Lewi i el desaparegut Vicenç Pagès i Jordà. Es reivindicaran referents immortals com Guilgamesh, Les mil i una nits, Star Trek o The Avengers.

Un concert del grup Malalletra, amb un repertori de cançons relacionades amb la fantasia i la ciència-ficció, posarà el punt i final a cinc dies intensos.

Conegueu la programació al detall en aquest enllaç.

A la imatge, el cartell d’aquesta edició, obra de la il·lustradora Maria Picassó.