La novel·la negra, present en una exposició del Museu d'Història de Catalunya i la UB

Fri, 13/01/2023 - 07:00

La novel·la negra, present en una exposició del Museu d'Història de Catalunya i la UB

'Crim i delicte' mostra objectes emprats per cometre actes delictius o que van servir de proves en els judicis que se'n van derivar.

Fins al 26 de febrer es podrà visitar al Museu d’Història de Catalunya l’exposició Crim i delicte, una mostra que presenta una selecció d’objectes procedents de l’antic Museu de l’Institut de Criminologia de la Universitat de Barcelona. Són materials que constitueixen una col·lecció molt valuosa per entendre les motivacions i el modus operandi criminal sorgit del context polític i social de l’Espanya del franquisme. La proposta és fruit de la col·laboració nascuda l’any 2016 entre el Museu d’Història de Catalunya i la Universitat de Barcelona (UB) amb l’objectiu de donar a conèixer, mitjançant exposicions, algunes col·leccions creades per departaments, facultats o centres de recerca de la UB.

Entre els 13 apartats que es troben a la mostra, entre els quals de dedicats al crim organitzat, les estafes, els delictes a l’Espanya de la postguerra o els homicidis, n’hi ha també un sobre el boom de la novel·la negra. En aquest àmbit es recorda que l’any 1963 Edicions 62 i Manuel de Pedrolo varen iniciar la col·lecció “La Cua de Palla”, que donaria a conèixer al nostre país i traduïts al català autors com Dashiell Hammett o John Le Carré, i on el mateix Pedrolo publicaria la novel·la Joc brut. Segons l’exposició, amb aquest llibre l’escriptor d’Aranyó “es va avançar nou anys a Tatuaje de Manuel Vázquez Montalbán, de 1974, que iniciaria allò que es coneix com boom de la novel·la negra”.

El guió expositiu ha anat a càrrec de l’escriptor Andreu Martín, especialista en novel·la negra, i el projecte expositiu és obra de l’escenògraf, dramaturg i dissenyador Ignasi Cristià. Per a més informació i horaris de l’exposició, cliqueu aquí.